Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er i press. Jeg er i press mellom to venninner som baksnakker hverandre og vil jeg skal være enige med dem.

Ungdomstiden er så full av press.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De fleste har en forestilling om ungdomstiden, som ikke alltid stemmer overens med virkeligheten. Mange unge føler i dag press på å være perfekt. De skal være perfekte på skolen, og de skal ha perfekte kropper. Å være ungdom i dag kan være utfordrende, for ikke alle klarer å sette seg inn i hvordan det egentlig er.

Sosialt

Jeg er i press. Jeg er i press mellom to venninner som baksnakker hverandre og vil jeg skal være enige med dem. Jeg føler press at jeg må velge mellom en av dem, men jeg vil ikke det. For jeg vil være venner med begge to. Jeg gruer meg ofte til skolen på grunn av nettopp dette. Hvorfor kan ikke alle bare være venner?

Jeg tror ungdommer har behov for å markere seg selv og stå for egne meninger, kanskje mer enn noen andre. Dette kan dessverre skape splittelse og uvennskap.

Utseende

Pen og sterk. Det er viktig å være pen og sterk. Hvis jeg viser meg uten sminke så kommer ingen til å like meg mer, og jeg blir helt alene. Blir man en bedre utgave av seg selv med sminke? Personlig får jeg sterkere selvtillit når jeg har på sminke. Når jeg er uten, kjenner jeg meg nesten ikke selv igjen som den personen jeg utgir meg selv for å være i det offentlige rom. Jeg sminker meg ofte på kvelden for å få bekreftelse på Snap om jeg er fin til personer jeg ikke har møtt eller ikke jeg kjenner så godt engang. Jeg føler meg som en bedre person med sminke, for ingen ser hvem som ser meg bak masken. Ingen kjenner meg og jeg vil ikke noen skal kjenne meg heller. For jeg må ikke vise svakhet. Hvis jeg viser svakhet kommer ingen til å like meg, og da blir jeg helt alene. Jeg må aldri, aldri vise noen at jeg gråter, for da mister de respekten for meg. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av følelsene mine. Jeg er helt alene.

Les også

Eierne bygde badeanlegget uten å søke: – Dette er ikke et svømmebasseng, men et større boblekar

Kropp

Jeg kjenner på kroppspress. Jeg vil ha den kroppen jeg selv ikke har, og det tror jeg mange andre ungdommer også kjenner på. Det er ikke en god følelse. Følelsen av å skille seg ut på en negativ måte og ikke være lik alle andre, er vond. Mitt aller største ønske er å elske meg selv for den jeg er. Jeg er et menneske, og det er i denne kroppen jeg skal leve i resten av livet. Det er trist hvordan «den perfekte kroppen» skal være i dag og den medieskapte standarden for det perfekte kroppsidealet er ikke lett å endre på.

I alle tider har kroppsidealet endret seg, men jeg tror det er vanskeligere for oss ungdommer i dag enn bare for 30 år siden, for vi blir konfrontert med bilder, foto-redigerte ansikter og kropper hvor enn vi er på sosiale medier. Før var det ikke slik. Da var det reklame på butikk-vinduer og i ukeblader, men media i dag omhandler så mye mer enn det. Når alt kommer til alt, tror jeg det er seg selv man må jobbe med for å bli fornøyd med seg selv.

Les også

Aurora (20) ble engstelig da mange ungdommer fylte opp bussen: – Det ble nesten vanskelig å puste

Debutering

Press om å debutere. Overalt hvor jeg snur meg handler det om å debutere. Jeg tror det er så mange som syntes dette presset er vanskelig at kjærlighet også blir skummelt. Man gruer seg, og så vil man ikke snakke med venner om det for det virker som om alle andre syntes det er helt greit. Også virker det som om alle andre har så mye mer erfaring enn det en har selv. Man tør kanskje ikke få seg kjæreste fordi man er redd for hva den kjæresten forventer.

Grenser

Å teste grenser i ungdomstiden er noe alle ungdommer vil kjenne seg igjen i. Vi vil teste våre egne grenser og hvor langt man kan teste dem før en uventet reaksjon oppstår. En kan få med seg flere unge til å tøye grenser. Det blir dannet forskjellige grupper, og det vil skape et dårlig ungdomsmiljø. Man blir presset til noe man ikke vil, for eksempel sex, narkotika, alkohol og stjeling. Om man havner i et dårlig miljø, vil det være vanskelig å komme seg ut av det. Noen blir skadet for livet, mens andre er sterke nok til å stå opp for seg selv og ta egne valg. Men det finnes også bra ungdomsmiljø der ute. Ungdommer med fornuftige tanker og som vurderer valgene sine på en god måte. De som bruker hjernen før handling. Det er det miljøet man vil sitte igjen med, uten anger.

Les også

Kine (24) ventet på bussen da hun ble påkjørt og slept flere meter bortover fortauet: – Jeg tenkte at «nå dør jeg»

Jeg leste en bok i våres, som heter Til ungdommen av Linn Skåber. Den traff meg midt i hjertet. Den beskrev ungdomstiden slik jeg opplever den. Jeg opplever at voksne romantiserer ungdomstiden til meg som ungdom. Man skal være forelsket, glad, på vei ut i livet, lett og lykkelig. Det er ikke alle som opplever den sånn. Jeg er en av dem. Jeg forsøker å holde hodet over vannet i en vanskelig tid. Press og krav overalt gjør meg som ungdom sliten. Jeg må prestere hele tiden. Midt i dette vet jeg at jeg er god nok, og det er det som teller om man skal leve et godt liv.

«…Jeg har en treer i norsk. Sekser i å juble over at jeg ikke fikk en toer…» (Skåber, Til ungdommen. 2018:160)

Kommentarer til denne saken