Jeg hadde samla sammen det jeg hadde av kontanter, og gikk ekstra tidlig til butikken for å være sikker på at ingen i køen skulle bli oppgitt over meg når jeg skulle betale med kronestykkene. Jeg plukket med meg de to rimelige tingene, sjekka prisene på hyllekanten for å være sikker, la varene på båndet og tok fram lommeboka. Damen i kassa sa prisen, og jeg begynte å mate myntmaskinen med myntene. Så kom det pinlige: Jeg mangla ei krone! Jeg titta opp, så en kar venta på sin tur, jeg ble litt rød i kinnene. Jeg lot den ene av to varer bli igjen i butikken.

LES OGSÅ: De fattige og de rike

Før jul var det mange som fortalte om sine økonomiske utfordringer og hvordan det er å måtte velge bort noe til fordel for noe annet. At en uforutsett utgift vil være ytterst uvelkommen. Alle uforutsette utgifter er totalt uvelkomne, men for de med livreima stramma til så hardt at de knapt kan puste, er det lammende. Lite penger inn og store utgifter, gjør en virkelig redd. Å være redd over lengre tid ødelegger helsa, spesielt nå.

Det er få gladsaker i avisene og på nyhetene i TV og radio. Det er snakk om mulig finanskrise, krona er blitt svak, det er økende og grov vold mot lærere på skolen og i samfunnet generelt. Politikerne ser ut som å ha fått månen i fanget og vet ikke hvordan de skal sette den på plass i himmelen igjen og fatter ubegripelige vedtak. Det er krig i Europa, og verden brenner fordi vi mennesker forbruker mer enn vi trenger og helst ikke unner andre de samme godene. Er det egoisme eller ondskap?

LES OGSÅ: Vi må se bak strømprisene

Verdiløs uten penger

Gamle og uføre bør gjøre et ættastup slik at andre kan få det bedre(?), tross det faktum at pensjonistene har jobba i 40–50 år og gjort sitt og uføre knapt kommer ut av senga uten hjelp. Det er ikke plass på sykehjem, hjemmesykepleierne jobber alt de kan fordi det er bestemt at folk skal være hjemme tross det ikke er forsvarlig og situasjonen på sykehus og for fastleger, ikke er et hårstrå bedre.

Verdiene er endret; du blir beundret og ansett som verdifull hvis du har penger og ytre verdier og ansett som verdiløs hvis du ikke har.

LES OGSÅ: Krympflasjon er årets ord

Ofte bestemmer livet for deg; du kan ikke vite hva slags liv du eller dine får. Det du kan gjøre som rik, er å la være å skryte av din rikdom. Vær også fornøyd med det du har. Det virker som om det er en Gordon Gekko i mange, og jeg er lei. Jeg er lei av et samfunn som blir kaldere enn våren 2023.