Klimaet på jorda er i endring på grunn av oss mennesker. Vi ødelegger kloden ved klimagassutslipp og hvis vi ikke klarer å bedre oss vil det få store konsekvenser. En ting vi må endre er forbruket vårt, og her er klesindustrien en versting. Dette plager meg så mye at jeg ikke får sove!

Hele tiden masseproduseres det billige klær, ofte plagg med dårlig kvalitet. Klesindustrien legger opp til at vi skal kjøpe disse billige plaggene med dårlig kvalitet, som etter kort tid ikke kan brukes. Da må vi kjøpe nye klær og dette blir en slags ond forbruks-sirkel. Kvantitet over kvalitet. Slik tjener produsentene penger på bekostning av miljøet.

I følge FN.no står klesindustrien for 8 prosent av verdens klimagass-utslipp, og det er mer enn utslipp fra fly og skip. Det hjelper veldig lite å kjøpe økologisk bomull, når energien som går med til å produsere dem kommer fra kullkraft. Videre står det at 80,4 prosent av utslippene knyttet til klesindustrien skjer i forbindelse med produksjon, noe som inkluderer alt fra bomullsdyrking til energibruk i tekstilfabrikkene. 10,8 prosent av utslippene skjer når vi kjører bil til butikken for å kjøpe klær. 3,1 prosent skjer når de distribueres til butikker, 2,9 prosent når de vaskes og 2,8 prosent i forbindelse med håndtering etter at de er vasket.

Det betyr at forurensningen knyttet til klesindustrien skjer i flere ledd. Vi hadde spart jorden for ekstremt mye utslipp om vi hadde stoppet denne overproduksjonen av klær. Istedenfor ekstremt mange plagg som fort blir ødelagt, så trenger vi færre, gode kvalitetsplagg som tåler nye forbrukere.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Nordmenn kaster tonnevis av klær som er lite eller aldri brukt. Apper som Tise og finn har gjort gjenbruk av klær mye enklere. Det hjelper imidlertid ikke nok med apper som gjør det lettere å gjenbruke klær, når mange av klærne som produseres er laget i dårlig kvalitet. En fordel med gjenbruk er at det får klærne ut av skap og skuffer, og at plagg du ikke bruker selv kan få nytt liv hos andre. Et problem som imidlertid kan oppstå er at mange da tenker; «her er det plass til flere nye klær». Min drøm er at skuffer og skap da skal fylles med klær av god kvalitet, med lang levetid, slik at forbruket og produksjonen går ned.

Det er bevist at under kriser får vi mennesker færre barn. Selv om ikke alle har forstått alvoret av klimakrisen vi er inne i nå, er vi mange som begynner å bli ordentlig redde. Jeg er usikker på om jeg tør å sette et barn til verden, og bekymrer meg for jorden vår og for klimaet. Jeg er lei av netter med lite søvn fordi tanken på situasjonen vi er i nå skremmer meg. Det føles urettferdig at vi, den yngre generasjonen, skal ta over en slik ødelagt jordklode. Å redusere forbruket, blant annet når det gjelder klær, er et av grepene vi må ta for å redusere klimagass-utslipp og redde jorda vår, og her må vi alle bidra. Vi må våkne nå!