Jeg er hjemme i Tønsberg denne uka og var i dag innom biblioteket for å ta en liten arbeidsøkt. Til min store forskrekkelse og dypeste sorg ser jeg at arbeidsplassen min gjennom mange år er borte. Lesesalen i 2. etasje er plutselig fjernet til fordel for enda et barneområde, og jeg må bare få uttrykke for skuffet jeg er.

Jeg, sammen med mange likesinnede, har brukt lesesalen i 2. etasje til mange ting: Under hele videregående satt jeg der hver uke og arbeidet med skolearbeid, og de siste årene hvor jeg har jobbet som spaltist i Tønsbergs Blad og skrevet på min første bok har jeg tilbrakt utallige timer inne på det rommet.

Lesesalen er (var) perfekt for alle som trengte ro – enten du var elev, student, frilanser, kunstner, forfatter eller bare en forelder som trengte en pause for å gjøre noe som bare var for dem. Det var rolig, privat og romslig – og en av de stedene jeg følte meg mest komfortabel i hele byen. Jeg har en rekke venner, familiemedlemmer og kolleger som føler det likedan. Lesesalen var biblioteket for oss. Det var noe av det som gjorde oss stolte av biblioteket – og på mange måter også hele Tønsberg.

En god by har et bibliotek for alle. Og da jeg tidligere i dag hvileløst forsøkte å finne en plass for å finne samme ro – først nede i det grufulle kjellerrommet som visstnok nå er «lesesalen», uten lys eller luft, deretter blant kaklende mennesker både i resten av kjelleren, i 1. etasje og i 2. etasje – i det øyeblikket – akkurat nå – føler jeg meg mindre velkommen hos dere. Det er synd, og min andre bok kommer nok dessverre ikke til å bli skrevet på Tønsberg og Færder Bibliotek.

Om ikke dere forandrer mening da, og gir oss det rolige, romslige rommet vårt tilbake.

Hvis ikke, vel, da fortsetter sorgen og skuffelsen, og jeg ber i hvert fall om at dere hører med oss brukere av biblioteket neste gang dere river ned en av bærebjelkene deres.