Gå til sidens hovedinnhold

Jeg fortet meg til bilen og traff parkeringsvakta. Det var Kim. Den boten betalte jeg med største glede.

Gatefotball er mer enn bare fotball.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tønsbergs Blad har i det siste skrevet om flere av våre folk som gjennom aktivitet og arbeid har fått en ny hverdag uten rus. Vi kjenner mange som har lykkes. Vi kjenner mange som er på god vei. Vi kjenner mange som fortsatt sliter. Kjære folkevalgte. Kjære kommunal ledelse. Vi setter pris på blomster og kake, men kom på en gatefotballkamp og se at det fungerer. Billettprisen skal vi bli enige om.

Det starta med Kim

Kim var en ung gutt som bodde på Farmannshjemmet, vår institusjon for rusavhengige. I 2014 fikk han mer stabilitet i livet og ønsket å komme seg videre. Kommunen stilte med praksisplass, vi tilrettela, hjalp han med å rekke jobben og begynte å spille fotball med han på fritiden. Så kom en til på trening, og enda en... Dette var starten på Frelsesarmeens gatefotball i Tønsberg, og starten på Kims reise ut av Farmannshjemmet og inn i egen hybel. Da vi spilte litt fotball med Kim, ante vi ikke rekkevidden av denne aktiviteten, men vi tok utgangspunkt i interessen hans, og vi traff et behov. Siden den gang har vi hvert år hatt mellom 80 og 111 unike deltakere på gatefotball og andre aktiviteter, og vi har sett mange rørende reiser denne tiden. Da vi arrangerte NM i gatefotball i Tønsberg 2017, kom en av spillerne våre løpende bort til meg og sa jeg fikk parkeringsbot. Jeg fortet meg til bilen og traff parkeringsvakta. Det var Kim. Den boten betalte jeg med største glede.

Skap gode nettverk

Det handler om relasjoner. Tillit. Rammer. Trygghet. Trygghet er utgangspunktet for å våge deltakelse. Deltakelse er utgangspunktet for å oppleve mestring. Mestring er utgangspunktet for en ny hverdag. En hverdag uten rus. Om det er et par fotballsko som skaper mestring, eller om det er å selge kaffe eller vaske bil? Om det er å mekke sykkel eller kjøre budbil? Det er ikke hovedpoenget. Hovedpoenget er å mestre. Hvilke verktøy som har fungert for at enkeltmennesket skal mestre, de er mange og ulike.

Hvor skal vi?

Når folk kommer til våre aktiviteter eller arbeidstrening, må vi lytte til dem. Hva tenker de på? Hvilke oppgaver skal den enkelte ha? Hva er de best på? Alle har ressurser, de må møtes med respekt, og de må få gjøre det de er gode på. Vi ser den enkelte, men vi stiller krav. Vi forventer oppmøte, vi forventer at de behandler kunden bra, vi forventer at alle rydder sin egen søppel. Dette krever selvdisiplin. Man må ha den indre viljen til å gjøre det som kreves, og man må stå i det. Når du har disiplinerte tanker og handlinger trenger du ikke hierarkier, byråkrati i form av mange regler eller overvåkingsmekanismer. Dette er enkelt, men vanskelig.

Det blir flere stopp på veien. Noen vil av, men får alltid komme på igjen. Noen ganger må vi ta en stikkvei eller en omvei, eller vi må snu fordi vi er på en blindvei. Vi går sakte mot målene, oppgavene og prosjektene. Vi går et stykke i en bestemt retning. Dersom vi bommer, justerer vi retning. Vi fortsetter å gå små steg. Når vi treffer, når det vi gjør kommer folka til nytte, kan vi utvide veien og sende flere i samme retning. Vi går sammen med dem så lenge de trenger det, og slipper tak når de er klare for å gå videre alene.

Gatefotball fungerer

Det var gjennom gatefotballen vi møtte Henning første gang. Nå er han rusfri og driftsansvarlig på Såpa bilvask. Det var gjennom gatefotballen vi møtte flere av våre andre deltakere som ble grunnlaget for oppstart av Skaperverket kafé og sykkelverksted. Med gatefotballen, og våre andre aktiviteter, treffer vi behov. Hver dag. Et rusfritt sted der folk kan få støtte av hverandre og ansatte til å ta gode valg i en vanskelig hverdag. Gjennom tålmodig og målrettet miljøarbeid gir vi dem en arena for fysisk aktivitet, godt fellesskap, mestring og opplevelser. Noe vi ser gir grunnlag for positiv endring.

Det handler ikke om oss eller dem, men vi. I møtet med hverandre oppstår relasjonen. Gode relasjoner handler om respekt for hverandre. Vi blir vi. Vi går sammen. Vi løfter hverandre. For de fleste av våre deltakere handler det om å bli trodd på, få muligheten, kunne delta, oppleve mestring, ha det gøy, bygge nettverk. Oppfølging under og mellom aktivitetene bidrar til å styrke motivasjon for endring, og også et selvdrevet ønske om å gjennomføre de gode valg man har bestemt seg for. Slik blir gatefotball mer enn bare fotball, for både enkeltmennesker, pårørende og samfunnet.

Kjære folkevalgte. Kjære kommunal ledelse. Vi vil fortsatt være der. Vil dere støtte oss? Vi vet dere kan.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.