Sammen med dyktige kolleger har han gitt oss en musikkarv det står respekt av. Sangen som overskriften sikter til, er kun en av mange med et (mellom)menneskelig budskap. "Optimist", "Det vakreste som fins" og "Slå ring" er andre sanger hvis tekster har en dypere mening.

I dette annerledesåret kan slike tekster oppleves ekstra meningsfulle og gode å lytte til. Mange har nok reflektert noen ekstra runder på både dette og hint de siste månedene. Musikk er i det store og hele en fin ting å ty til i livets gode og mindre gode dager. Musikk er livets vann, og kan løfte hjerter i flokk, har det blitt sagt.

LES OGSÅ: Anita Skorgan og Rein Alexander klare for uviss juleturné: – Burde vært konserter på blå resept

Følelser på menyen

Dette året har krevd at også vi løfter i flokk. Pandemien har medført alt fra små og store, til drastiske endringer i hverdagen vår. Det er vesentlig forskjell på det å måtte overholde generelle smitteverntiltak og det å miste inntektsgrunnlag, helsa og i ytterste fall livet. Hele følelsesregisteret er på menyen nå, og følelsene veksler vel litt for noen og enhver. Glede, sorg, optimisme, mismot, overbærenhet og irritasjon går gjerne hånd i hånd. Alle merker pandemien, på ulikt vis, og alle har vi vår måte å takle den på.

At vi vet hva som faktisk ligger til grunn for denne ekstraordinære situasjonen, er likevel med på hjelpe oss til å forstå. Selv om vi kan bli lei av alt snakk om koronaviruset, kan all informasjon og mediedekning bidra til å gjøre situasjonen enklere for oss. Når vi forstår hvorfor noe skjer og evner å håndtere det aktuelle, vil vi, tross alt, kunne finne en slags mening i det som hender. Det står respekt av den jobben som lokale og nasjonale faginstanser og politikere gjør. Både med å utarbeide og tilpasse råd og regler, og å formidle dette til oss alle.

LES OGSÅ: Ny bok om Teigens gjennombruddsår: – Denne boka handler om historien om da Jahn ble Jahn

Ansvarsbevisste

Det står også respekt av den jobben som blir gjort av hver enkelt innbygger. De aller fleste er seg sitt (smittevern)ansvar svært bevisst, og den kreativiteten og innsatsen som nå vises med tanke på endring og omstilling er formidabel. Vi står samlet i denne innsatsen, og vi har et felles håp om snart å komme tilbake til en tilnærmet normal hverdag. Sammen er vi sterke. Det er å håpe at også de som nå er syke, og de som har mistet en av sine kjære i pandemien, finner trøst og styrke i sin hverdag.

«Nå har vi den hardeste ria. Vi slit med å karre oss frem, mot lyset og adventstida» er noen verselinjer fra "Nordnorsk Julesalme". Men over hele landet tenner vi nå tusenvis av lys. Lys som bringer glede og håp. Aldri før har jeg sett så mye lys, ute som inne, i en adventstid. Å ha håp er en helsefremmende følelse.

LES OGSÅ: Nå er Jahn Teigens urne på plass her

Følelsen av, og tanken på, å ha noe å glede seg til er også et gode. Alt vi opplever å ha gått glipp av i 2020, vil sannsynligvis oppleves ekstra sterkt og fint når vi igjen kan få våre ønsker oppfylt. Ønsket om å kunne være sammen med så mange vi vil, komme tilbake i jobb, oppsøke våre favorittsteder i inn- og utland, komme tilbake til studiestedet, slippe hjemmekontor og kunne utføre jobben vår på vanlig vis. Lista er lang.

LES OGSÅ: Jahn Teigen ville fylt 71 søndag. Vennenes hilsen forsvant fort: – Synes det er respektløst

Annerledeshverdagen

Imens må vi forsøke å holde ut. Vi må gjøre det beste ut av annerledeshverdagen. Å ha det gøy er en god medisin. Da kan Jahn sin arv også være til hjelp. Vi vet jo at han i tillegg til den dypere filosofiske siden av sitt repertoar, mer enn gjerne opptrådte med både crazy tekster og kostymer. Herlig og uskyldig galskap som spredte latter og glede. Heldigvis er mye av dette å finne på nettet.

LES OGSÅ: Jahn Teigens svenske herregård er lagt ut for salg

Nå er julen snart her, og det blir forhåpentligvis en fin julefeiring for store og små. Selv om både oppløpet og gjennomføringen blir i anderledesårets ånd. Når dette skrives skulle jeg egentlig funnet frem finstasen for å være sammen med kullinger fra sykepleierskolen på vårt årlige juletreff. I år blir det avholdt på Teams. Men jeg har funnet frem juletrehatten, og er klar for å møtes gjennom skjermen. En får gjøre så godt en kan. Og håpe at vi snart kan si Adieu til koronaviruset.