Hans Petter Bjarøy er en ekstremt dyktig forretningsmann. Bare sjekk Vestviken24 denne uka, da han solgte suksessen Auksjonen.no. Et selskap i voldsom vekst, som jeg vet han har takket nei til å selge tidligere. Men Bjarøy er ikke bare en flink forretningsmann. Han er også en svært dyktig skribent.

Forrige lørdag hadde Lene Kjølner, en av Tønsbergs Blads spaltister, et friskt utfall mot Tønsbergs utbyggere og politikere. Kjølner er ikke bare forfatter, hun er også tidligere politiker, det gjør spalten hennes ekstra underholdende. Hun var en fargerik politiker som Tønsbergs Blad ofte var i klinsj med. Nå er hun en like fargerik spaltist i Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Vår lokale variant av oligarker

Kjølner (og jeg, som ansvarlig redaktør) hisset på oss flere på lørdag. Bjarøy er den klart best velformulerte. En sentral politiker i Tønsberg har forklart meg tydelig hvordan TB fremmer politikerforakt ved å la denne spaltisten komme med sine synspunkter. Ja, for det må selvsagt bety at Tønsbergs Blad står for Lene Kjølners meninger.

LES OGSÅ: Oligarker, etikk og Tønsbergs Blad

Så hvorfor er jeg glad for skyllebøtten fra Hans Petter Bjarøy? Jo, fordi han har skjønt det. Tønsbergs Blad bringer synspunkter og meninger fra innbyggerne, og hvis man er uenig, er beste motangrep å svare i våre spalter. Det er hensikten med en lokalavis, her kommer man til orde. Det er lokaldemokrati i praksis.

Politikere som raser på sms har ikke skjønt det. De burde komme fram i offentligheten og forklare hvorfor det er feil at eks-politiker Kjølner tar et oppgjør med sine tidligere politiker-kolleger.

LES OGSÅ: Personangrep og politikerforakt

Fremmer ikke politikerforakt

Så er jeg selvsagt dundrende uenig med både denne politikeren og Hans Petter Bjarøy i selve saken:

1. Nei, TB fremmer ikke, og ønsker ikke, politikerforakt. Min erfaring er at våre lesere er glade i lokalpolitikerne og forstår at de gjør en viktig og ofte utakknemlig innsats i lokalsamfunnet vårt. Politikerforakt ser det ut som politikere på riksplan klarer å fremme utmerket selv.

2. Nei, meninger i leserbrev, kronikker og spalter er ikke TBs mening. Vårt syn står på lederplass. Vi har et ansvar for å slippe til de fleste, og det gjør vi.

3. Hans Petter Bjarøy er veldig presis på hvilke paragrafer i pressens Vær Varsom-plakat han mener vår publisering av Lene Kjølners spalte er strid med. Så presis at jeg sterkt vil anbefale at han følger sine rådgivere og klager oss inn for Pressens Faglige Utvalg.

4. Ytringsfrihet er ubehagelig. Den beskytter nemlig ikke bare de meningene man er enig i. Det siste er en daglig utfordring for meg. Jeg publiserer leserinnlegg og kronikker jeg er dypt uenig i. Vaksinemotstandere og 5G-hatere, klimaskeptikere og tilhengere/motstandere av en eller annen fastlandsforbindelse. Alle har de krav på å komme til orde, innenfor visse grenser. Og det skal våre lesere og debattanter fortsatt kunne, både Lene Kjølner og Hans Petter Bjarøy.

I Tønsbergs Blad.