Gå til sidens hovedinnhold

Jeg har liten forståelse for å forby plastprodukter, når vi vet at forbud ikke alltid løser selve problemet

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke så lenge mellom hver gang at vi hører personer, i alle aldere, står fram og sier at den norske olje- og gassnæringen må avvikles, og det helst før 2030.

At den helt unge generasjonen kan mene dette får gå, men at voksne, gamle mennesker kan mene det, er både trist og leit.

Det er jo noe som heter at «melken kommer fra kua og resten fra oljen», men selv jeg mener at dette er noe drøyt.

At vi skal finne gode erstatninger til drivstoff har jeg stor tro på, selv om vi nå vet at en moderne dieselmotor forurenser mindre enn en elektrisk motor, totalt sett.

Les også

Jan Helge & co har holdt på i fem år. Nå er han bekymret: – Det haster

De som mener at olje og gass skal bort, må komme opp med relevante og bærekraftige erstatninger, og det gjelder ikke bare produktene, men også økonomien.

Hvis vi kikker oss rundt i et moderne samfunn, så vil vi raskt se alle produktene som kommer fra oljen. Her er noen. Klesindustrien med alle de syntetiske stoffene som begynner på poly… Det er vel ingen god erstatning med mer ull (for mye rødt kjøtt) og mer bomull som opptar dyrket mark for matproduksjon. Bilindustrien. Plukk fra hverandre en moderne bil og se hva som blir igjen etter at alle syntetiske bestanddeler er fjernet. Skinnseter avler mer rødt kjøtt. Lakk- og malingsindustrien, og her er det viktig å ikke komme med motargumenter om at vi nå har vannbasert maling, for det erkjenner jeg, men den inneholder mye mer enn vann. Dekkindustrien. Det er lenge siden bildekk ble laget av rågummi. Emballasjeindustrien.  De «moderne» vindmøllene, hvor nesten alt kommer fra oljen. Til og med diamanten kommer fra oljen. Jeg kunne fortsette med denne oppramsingen, men stopper her, for så å rette oppmerksomheten mot det som er viktig, og det er kampen mot plast på avveie.

Personlig så har jeg liten forståelse for å forby plastprodukter, når vi vet at forbud ikke alltid løser selve problemet. Oppmerksomheten MÅ rettes mot plast på avveie. Nå vet vi at 80 % av all plast i verdenshavene kommer fra fire elver i Asia, da hjelper det lite å forby engangsbestikk i Tønsberg. Det er veldig bra at barn og ungdom plukker plast i strandkanten, men like viktig må det være å lære de opp til å ta vare på og resirkulere avfall. Kanskje dagens barn og ungdom kan opplæres til å reise rundt i verden for å misjonere mot og ta kampen opp mot plast på avveie.

Skal Norge og resten av verden avvikle olje- og gassnæringen innen 2030? Neppe!

Jeg tror at plast på avveie er en større trussel mot menneskeheten enn tre ustabile statsledere.

Kommentarer til denne saken