Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har vært der sjæl

Noen har faste plasser, andre streifer litt mer rundt i byen. Med koppen i hånda spør de pent etter litt småpenger. De aller fleste av oss tar en god sving rundt. Men av og til skjer det noe annet.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

På vei til Farmandstredet (med munnbindet klart) fikk jeg et lite glimt av jul i regnværet. Under taket før inngangspartiet er det flere som har funnet plass. En kar i arbeidsantrekk som passer i regnværet stopper så vidt ved en av gutta som holder koppen fram, og en seddel skifter eier.

– Jeg har vært der sjæl. Ha en god jul, sier karen i arbeidsdress, før han løper videre.

Optimist

Det ble en liten klump i halsen og en liten tur i minibanken etter den episoden. Og plutselig ble jeg litt korona-optimist.

Hva en korona-optimist er? En som tror det skjer noe med folks omtanke for hverandre når vi er i krise. At en verdensomspennende pandemi kan føre noe godt med seg ved at vi tenker litt mer på dem som sliter.

At vi stopper opp ved noen med kopp, at vi tar kontakt med noen som kanskje sitter veldig alene. Ved juletider har det alltid vært viktig, men i år er det viktigere enn noen gang.

Neste sommer

Her i avisa har vi hatt massevis av saker om at vi bør handle lokalt, at vi må spise på restaurantene våre, kjøpe julegaver og gavekort i butikkene i nærmiljøet. Det er utrolig viktig, vi skal komme gjennom dette med en levende by. Og vi drømmer om neste sommer (kanskje, kanskje) med summende liv på Brygga, konserter og båtliv.

Kreative sjeler i forskjellige bransjer får det faktisk til i vanskelige tider også, ideer blomstrer. Og noen er i tradisjonelle bransjer, men får det til med nye løsninger og god gammeldags service.

Varmet

Jeg var så heldig å sitte i juryen for Næringslivsprisen for noen uker siden, med mange flotte kandidater. Vibecke Kandal Wilhelmsen driver klesbutikken Seven i Torvgården som vant den gjeve prisen. Hun har en god historie å fortelle: «Det som har vært den største overraskelsen, er å se hvor mye kundene våre faktisk bryr seg om oss og butikken. Det har varmet hjertene våre.»

Vibecke og kollegene hennes har opplevd å ha kunder som har støttet og heiet på dem i en vanskelig tid. Det er hun ikke alene om, og det er flott og nødvendig hvis vi skal bevare det bylivet vi er så glade i, og som gjør Tønsberg så spesiell.

Så all ære til et kreativt næringsliv som kjemper smart mens vi venter på et bedre liv etter vaksinen, det er imponerende.

Mest imponert er jeg likevel over karen jeg møtte ved Farmandstredet:

– Jeg har vært der sjæl.

God jul!

Kommentarer til denne saken