Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har vært med på sit-down-aksjon etter at fire år gamle rutetabeller fra et lokalt busselskap raste ut av en av kassene vi slepte på

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flytting er en form for masochisme  som nordmenn ser ut til å ha betydelig sans for. De aller ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at 248.528 personer flyttet mellom kommuner i 2017. I tillegg kommer betydelig flytting fra bolig til bolig i samme kommune og inn og ut av landet. Tallene har aldri vært høyere. Hvorfor er det sånn?

Hva er det som får presumptivt vettuge mennesker til å lese boligannonser på finn.no til øynene renner av irritasjon, gå på visning etter visning, kaste seg inn i villere og villere budrunder – for så å løpe til banken etter mer penger?

LES OGSÅ: Med et mer avslappet forhold til kjederøyking, kunne nok bankkontoen vår vært i en helt annen forfatning  

Og når det er gjort skal de i gang med å selge det de har, noe som betyr å få tak i en eiendomsmegler, takstmann og stylist, utbedre småskader, få opp den lista som har manglet i fem år, for så å åpne sitt hjem for all verdens skuelystne. Og de skal ha kaffe og småkaker mens de går rundt og beundrer de lekre eplene du har satt fram der det ellers aldri står et fruktfat.

Noen ganger går det greit. En rask budrunde og god pris. Supert, men du er likevel ikke ferdig. Mer om det senere.

Ofte er det ikke så enkelt. Flere visninger og mer annonsering må til før det blir noe fart i sakene. Prosessen er nerveslitende, det vet alle som har forsøkt. Hva om jeg ikke får så mye som jeg håper eller har beregnet? Hva om det går månedsvis før noe skjer? Hva hvis Øystein Olsen, han som regjerer i Norges Bank, finner på å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, og før du får sukk for deg legger på 0,5 prosentpoeng til – en halving, som finansfolket sier? Det er rart med det; et prosentpoeng her og et prosentpoeng der, det blir fort penger av det.

LES OGSÅ: Det var bare en løsning. Mannen måtte ut. Nå!  

Så en dag står du der og kan konstatere at prosessen er over. Olsen har ikke skremt vettet av alle boligkjøpere, og en hyggelig dame vil ha huset ditt. Sentralbanksjefens rentebudskap har heller ikke tvunget deg til å konvertere 100 prosent fra  bil til sykkel – og dermed bli atskillig grønnere enn du hadde planlagt. Nå kan du puste ut og ta en pause, men den blir ikke lang. Det nærmer seg flytting og du skal pakke.

Ganske snart viser det seg at det finnes mer på loft og i kjeller enn de fleste andre steder her i verden. Der står nemlig alt du ikke har blitt kvitt fordi du sikkert kom til å få bruk for det en vakker dag, men det får du aldri! Jeg vet hvordan det er, for jeg har flyttet mange ganger og hjulpet andre til å flytte minst like mange.

Det siste har lært meg mye om flyttere. Det finnes dem som blar opp og får andre til å gjøre hele jobben for seg, det finnes dem som pakker smart, serverer venner og kjente lapskaus og får jobben gjort på en trivelig dugnad. Men sånn er det ikke alltid. Noen har ikke brydd seg med å sortere ut alt de ikke trengte i kjeller og på loft, og det kan virke riktig provoserende på en i utgangspunktet vennligsinnet dugnadsgjeng - hvis det blir oppdaget. Jeg har vært med på sit-down-aksjon etter at fire år gamle rutetabeller fra et lokalt busselskap raste ut av en av kassene vi slepte på. 

Den verste og ikke minst tyngste opplevelsen var nok jobben med å flytte et piano ut av en bygård i hovedstaden. Heis hadde lenge vært en drøm for dem som bodde der, men drømmen var ennå ikke gått i oppfyllelse. Etter å ha forsøkt å få instrumentet ned trappene, kom vi til at pianoet må ha vært på plass før huset ble bygget rundt det.

Vi klarte merkelig nok én etasje, men i godt driv fra fjerde til tredje, fikk vi forkiling i svingen. Pianoet satt bom fast. Det var det ene problemet. Det andre var at atkomsten til og fra leilighetene i de to øverste etasjene måtte foregå over pianoet. Saken ble ikke bedre av at beboerne hadde såpass ansiennitet i livet, at en helt vanlig trapp var utfordring nok. De satte svært lite pris på å måtte klatre over det store instrumentet for å komme seg i butikken og hjem igjen.

Det løste seg etter hvert, men jeg har vært med på verre ting. En gang ble det invitert til flyttefest dagen før flytting. Festen var hyggelig. Da dagen opprant, viste det seg at ingen hadde tenkt på pakking. Hvordan det gikk, har jeg rett og slett ikke hjerte til å fortelle om.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.