Jeg møtte Telenor og andre leverandører av tele- og datatjenester på jobb forrige uke. De informerte om mulighetene 5G kan gi for næringslivet. «Fiberbredbånd er ryggraden fram til bygg og kommunikasjonsknutepunkter, og 5G og annen trådløs teknologi fungerer som komplementær infrastruktur», ble det sagt.

Jeg falt i tanker. Tilbake til dagen vi fikk telefon hjemme første gang og infrastrukturen ble betydelig styrket, og det fra en dag til en annen. Det var en stor begivenhet som åpnet verden, men som også skapte en smule ufred. «To perioder. Legg på nå! Det blir for mange tellerskritt». Faren min klaget alltid når jeg snakket for lenge i telefonen med venninnene mine.

I en pause møtte jeg løsningsarkitekt Trine. Hun jobber som fullstack systemutvikler og kunne forklare meg litt mer om det tekniske ved data og internett og hva det egentlig har med telefoner og mobilnettet å gjøre. - Vi trenger radiofrekvenser og radiosignaler for å sette opp kommunikasjon. Signaler sendes fra en basestasjon og plukkes opp som enten tale eller data, sa Trine og fortsatte. - Noen frekvenser har god rekkevidde, andre kan håndtere mye trafikk. Begge egenskaper trengs.

Før digitaliseringen hadde vi analoge systemer med telefonlinjer, og i internettets begynnelse kan vi sammenligne bruken av nettlinjer som én vei der bare én bil hadde lov til å kjøre om gangen! Det ville jo ikke fungere, det var nødvendig med mer kapasitet. I 1990-årene utviklet derfor teknologene et system som delte meldingene opp i mindre pakker, med portnere, eller «gateways» som man sier i dataspråket. De kunne ta imot, videresende og «rute» rett pakke til rett adresse.

– Ja, det gikk noen år fra nettet kom, til vi kunne ta det effektivt i bruk kan jeg huske, sa jeg og ble minnet om alle timene jeg ventet på oppkobling med en dyr ADSL fasttelefon en gang på 90-tallet. – Ja, jeg har hørt om det der, det var før min tid som databruker, lo Trine. Jeg følte meg plutselig veldig voksen, men kom på flere minner. På 1980-tallet hadde onkelen min en diger bærbar koffert av en mobiltelefon i bilen, men selv kjøpte jeg ikke mobil før i 2002. Da var den blitt liten og kunne sende og motta SMS takket være tredje generasjons mobilnett. I 2008 kom 4G og førte til vi kunne se video og TV på mobilen. I dag nærmest krever jeg superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, høy hastighet og kapasitet og tilgang til nettet, overalt, hele tiden.

- Ja, digitaliseringen har virkelig forandret samfunnet, sa Trine. Og med data kom jo også et helt nytt språk. Et tallspråk, om du vil. Istedenfor å bruke tallene fra 0 til 9, bruker datamaskiner det binære to-tallsystemet med kun enere og nuller. Et «tall» kan for eksempel se slik ut: 01000001. De 8 sifrene kalles bitsene og gjør sammen opp en byte. Internetthastighet måles i dag i megabit per sekund. 5G tar oss nå inn i gigabit-samfunnet. Giga for milliard, om du skjønner, sa Trine i det vi gikk tilbake til møtet. Jeg vet ikke om jeg skjønte alt, men senere den dagen fikk med meg mye.

5G gjør det mulig å koble mange ulike enheter på nettet samtidig, takket være den raske nedlastingshastigheten og den lave responstiden. Kombinert med kunstig intelligens og maskinlæring, gir 5G nye muligheter for fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, nye smarte løsninger innen energisystemer og nye behandlingsmetoder i helsesektoren. I Industrien vil sanntidsbehandling av data fra høyoppløselig videokamera eller laserscanner gi uante muligheter, og AR, altså utvidet virkelighet, kan koble virkelighet og data i en sømløs opplevelse. Servicepersonell kan utføre oppdrag på ukjent utstyr fra lange avstander, og turister kan få oppdatert informasjon om landemerket direkte ved objektet. For å nevne noe.

På møtet ble det også diskutert utfordringer knyttet til 5G-utbyggingen. Deler av nettet bør reserveres for nødsamband, og næringslivet ønsker å koble den kommende frekvensauksjonen for 5G med bredbåndsutbygging i distriktene, vel og merke om bredbåndsmidlene fortsatt gis til prosjekter i kommunene gjennom fylkeskommunene. Mange mener også at en satsing på 5G-utbygging ikke må fortrenge fortsatt utbygging av fiber, for næringslivet kommer til å trenge begge deler.

Jeg inngikk ofte veddemål med faren min, og jeg tapte de fleste. Ett ble inngått i 1989 og lød som følger: «Innen 1995 har alle sin egen mobiltelefon». Jeg vant. Det vi derimot ikke veddet om, og heller ikke kunne forestille oss, var mulighetene som skulle komme i fremtidens mobilnett og tingenes internett. Og foreløpig er det visst bare fantasien som setter grensene.