Søknadsfristen for videregående opplæring er rett rundt hjørnet, og mange skal ta et viktig valg i disse dager. Det at mitt valg falt på maritime fag forundret ingen, da jeg så å si er oppvokst på sjøen. Noen av mine første skritt tok jeg ute på Fulehuk fyr og Hoftøya ytterst i Færder-skjærgården. Og helt siden jeg begynte å gå, har jeg alltid vært med faren min i fiskebåt eller taxibåt. Jeg var alltid utrolig fascinert av de gigantiske båtene som seilte inn og ut av Oslofjorden, og så lenge jeg kan huske var jeg fast bestemt på at det var det jeg ville jobbe med.

Det jeg liker best med å ta maritime fag må nok være alt det praktiske arbeidet og de varierte arbeidsdagene. Noe av grunnen til at jeg valgte å gå videregående på Skoleskipet Gann er at vi tar det teoretiske ut av klasserommet og ned i maskinrommet eller opp i styrehuset. Jeg lærer mye bedre av å være der det skjer, enn av å sitte i et klasserom og høre om det. Det tror jeg mange andre også gjør. Jeg har også fått erfare hvordan det er å leve på sjøen, og jeg lærer nye ting hver dag. Det passer meg rett og slett perfekt å kunne reise ut med båt og gjøre fysisk arbeid og aldri helt vite hva neste dag vil by på.

LES OGSÅ: Vi vil satse på ungdom!

Mange muligheter

Den maritime næringen er i vekst, og valgmulighetene er mange. Det blir bygd masse nye båter og det trengs mannskap. Næringen roper etter lærlinger. Jeg interesserer meg for veldig mye, og det gjør at det å søke lærlingplass ikke er så enkelt, men det er et luksusproblem. Etter læretida er planen å få på fagskole og så jobbe på brønnbåt.

Det er mange grunner til å velge maritim utdanning. Å jobbe turnus med noen uker på og mange uker av er en god grunn. Man kan jobbe på en båt som seiler verden rundt, eller på en ferje som har faste stoppesteder med kortere turnuser. I tillegg vil de varierte dagene med kolleger man kommer tett på, gjøre at tida flyr. Det er også viktig å nevne at man har mange muligheter til å ta mer utdanning, og at jobbmulighetene finnes både til havs og på land.

LES OGSÅ: Vi trenger jenter i fremtidens teknologi-samfunn

Jeg oppfordrer derfor alle som er i tvil om hva de skal velge til å sjekke ut maritim utdanning. Hvis du kan forestille deg en fleksibel hverdag, full av opplevelser, der du lærer masse hele tiden, kan en maritim utdanning være midt i blinken for deg. Lykke til!