Gå til sidens hovedinnhold

Jeg liker å tro at jeg ser nyanser og ulike farger i livet. Men på ett område ser jeg bare svart/hvitt.

Artikkelen er over 1 år gammel

Svart/hvitt eller farger? Det dreier seg om mer enn Instagram-filter.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Kan det være så vanskelig? For mange er det tydeligvis det. De ser verden i svart/hvitt. Kanskje det er derfor mange ser tilbake for å finne løsninger på problemer som oppstår. Kan det være slik at de ser for seg at verden var enklere før fargefjernsynet kom? La meg bare da minne om at selv om debatten var hard i Stortinget (der Einar Førde hadde følgende oppsummering av fargemotstandernes argumentasjon: «Synda er komen til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar»), ble Norge fargelagt fra 1972. Før det måtte du på kino for å se livet i sin fulle bredde. I dag holder det med en kjapp scrolling på Instagram.

Det er derfor nærliggende å tro at lange studier av gamle bøker med svart/hvitt-fotografier fører til at for eksempel de konservative britiske politikerne og Brexit-forkjemperne Jacob Rees-Mogg og Boris Johnson tror det bare er å skru tiden tilbake så Storbritannia igjen kan «rule the waves» i et imperium der solen aldri går ned. Det var ikke mye farger over dronning Victoria og Winston Churchill, i alle fall ikke på de bildene vi har tilgjengelig.

LES OGSÅ: Midtlivsoppdatering: – Nei, du kan ikke bli hva du vil hvis du bare jobber nok

Desto rarere er det derfor at lederen av den frie verden, en mann med rødt slips, oransje hud og gult hår, ser så svart/hvitt på både venner og fiender. The Donald har jo tross alt vokst opp i fargenes og neonlysenes hjemland, til og med andre verdenskrig filmet de i farger. Og fra midten av 50-tallet var det farger på TV-en.

Også lokalt er det mulig å finne tendenser til svart/hvitt. Når drømmen om hvordan Tønsberg sentrum skal være styres av bilder fra 70-tallet med Torvet fullt av biler, hadde det vært ønskelig at man bladde videre ned i bunken og fant fram fotografier fra før bilens tid. Slik kan man se at det er mulig å tenke seg et bysentrum som ikke er fullt av biler, men folk som handler og koser seg. Så får vi heller finne fargerike løsninger på hvordan transporten til og fra kan løses.

LES OGSÅ: Er det noe som er helt sikkert, er det at man ikke eier sin egen historie hvis man har delt den på en eller annen måte  

Nei, jeg liker å tro at jeg ser nyanser og ulike farger i livet. Men på ett område ser jeg nesten bare svart/hvitt. Selv om det for mange er en svært fargerik aktivitet. Derfor ber jeg nå om unnskyldning til mine venner og kollegaer som nå ser rødt: Selv om dere aldri går alene, slår jeg nå et slag for de rene draktene og håper flotte nesten svarte og hvite TV-bilder fra Madrid i nær framtid.

Så jeg sier igjen: Kan det være så vanskelig? Ikke i det hele tatt: Come on you Spurs!

(PS for fotballignoranter: Tottenham Hotspur (mørkeblå og hvite drakter) fra London spiller finale i Champions League mot Liverpool (røde drakter) lørdag 1. juni. Livet blir stort sett svart/hvitt fram til det er over.)

Kommentarer til denne saken