«Jeg har skrevet en takk til ordfører og nestleder for at de ødelegger alderdommen vår. Og jeg takker dem for at de ødelegger verdiene vi har spart opp gjennom et langt arbeidsliv.»

Sarkasmen hennes bet så heisen ble vel liten.

Naboen har alltid et smil å gi i heisen, men det siste halve året har smilet sittet lengre inne. De tenker tunge tanker natt og dag.

Mens våren kommer sollyset som vekker naturen til live igjen. Mens dette skjer, blir de bygget inne. Naboen får mindre sollys i boligen enn de noen gang har hatt, til tross for at det blir vår og sommer.

LES OGSÅ: Vår lokale variant av oligarker

Tvers over parkeringsplassene i kjelleren står en rad med elbiler fra øverste hylle som tilhører ansatte i miljøbedriften foran naboen. De er miljøaktører i øverste divisjon, og leverer teknologi som renser de syv hav. Til tross for at de kun leier til og med tredje etasje, har de gitt alibi til byggherre og skapt forestillingen at de vil flytte arbeidsplassene fra byen dersom bygget ikke får tårne i fem etasjer over naboen.

LES OGSÅ: Oligarker, etikk og Tønsbergs Blad

Blir mørklagt

Når ledelsen henter de flotte bilene sine etter endt arbeidsdag, risikerer de å møte naboen, som har tapt bomiljø, levevilkår og penger på denne forestillingen.

Naboen blir mørklagt uten at administrasjonen, politikere eller byggherre kommer dem i møte annet enn med å si at det å sette dem i skyggen er den vanskeligste avgjørelsen de har tatt. En politiker sa i nabomøte at man må knuse noen egg for å lage omelett. Ekteparet i 80-årene er eggene.

LES OGSÅ: Hva skal vi med nettroll når vi har spaltister som Lene Lauritsen Kjølner?

En mørklagt leilighet uten sol og utsyn, som før hadde disse kvalitetene, vil falle i verdi. Naboen ser for seg at de vil tape minst en million kroner.

For åtte år siden kjøpte de leiligheten. Leiligheten hadde vært kontor før. Under tvil fikk eieren av kontorlokalene lov til å gjøre dem om til leiligheter. Grunnen var at leilighetene kun har vinduer på en vegg. Leilighetene er dype, og vinduene sitter på den korteste veggen. Likevel blir det fattet vedtak som gjør lysforholdene mye verre enn de er.

LES OGSÅ: Jeg har fått skikkelig kjeft av Hans Petter Bjarøy, og det er jeg veldig glad for

Eldre bruker mye tid hjemme. Mangel på sollys gir helseplager som depresjon. Kommunelegen bør også være med når byen bygges.

Forsvareren til landets mest forhatte fange sikret denne utsyn og sol på cella. Tønsberg by bygges uten dette minstemålet av menneskeverd for naboen.

LES OGSÅ: Jeg liker folk som viser sitt sanne ansikt


Skaper sår og arr

Ekteparet kjøpte leiligheten med løfte fra megleren om at det ikke skulle bygges foran dem. Her skulle de kose seg i byen som pensjonister. Den belastningen de utsettes for hører ikke hjemme i et demokrati. Mens alle involverte i prosessen rundt dem nyter godt av vårsol i sine hjem, og stigende boligpriser, skal naboen tåle det motsatte. Det skaper sår og arr. Summen av gode følelser og smil i byen krymper.

LES OGSÅ: Total og uforståelig overtenning

Debatten, som nå har toppet seg med at byggherren kjefter på TB-redaktøren for meningene som kommer til uttrykk, og spaltister som ryker i tottene på hverandre, raser nesten uten at naboen nevnes. I stedet skriver nabodamen et stille brev på papir og leverer det for hånd til ordfører. For naboen sin del kunne nybygget vært Norges styggeste hvis de fikk beholde basisbehov som lys og utsyn.

LES OGSÅ: Om nettroll, spaltister og demokrati

Nå er det opp til statsforvalteren i Aust-Agder å ta stilling til klagen som ligger inne.

Forhåpentligvis blir ikke adressen i Nedre Langgate et nyvinning i sentrum og ikke et belastende monument over deprimerende dårlig byplanlegging. Politikere som synes det er greit å knuse egg/byboere for å lage omelett trenger en pause. Hvor lenge kan de lede et planutvalg uten å bli kamerat med utbyggerne?

LES OGSÅ: Ekspert på ytringsfrihet: – Ordførerens uttalelse kan være egnet til å stilne en frimodig, kritisk presse

Og oligarker … Man kan kanskje si «boligarker». Hvis halve Norge hadde blitt bedt om å ofre like mye som naboen, hadde det garantert blitt krig her også.