Hvert år i mai dukker det opp billige festdrakter, dvs. bunadsetterligninger, i annet materiale enn den norske bunaden. Ofte sydd i lavkostland langt unna.

Jeg er opptatt av at teknikkene skal overleve og videreføres til kommende generasjoner. Derfor er jeg opptatt av at bunader blir sydd her i landet, da jeg tror det er viktig bidrag for å bevare håndverkstradisjoner, kunnskap om stoffer og historiene til de forskjellige bunadene. Kunstige stoffer som polyester mener jeg ikke er en del av denne tradisjonen. Det finnes enklere bunader i bomull som kan være et rimeligere alternativ til bunader i ull.

Når bunader blir produsert i lavkostland, har vi hverken kontroll over materialbruk eller arbeidsforholdene til de som syr bunadene. Vi snakker om et plagg som blir brukt til høytidelige anledninger og feiring. Dager da frihet, bygging av landet og andre tradisjoner blir nevnt i velformulerte taler.

LES OGSÅ: Turistene strømmer til denne populære butikken på Torvet: – Vi fyller på bordet nesten hver dag

Bør respekteres

Det møysommelige arbeidet med å sy, veve og brodere, bør respekteres. Håndarbeidet er en viktig del av tradisjonen med bunadene. Jeg mener dette er tradisjoner som bør verdsettes og tas vare på.

Mange barn og unge ønsker seg bunad. Da kan en sølje til en bursdag eller et forkle til jul være en fin gave. For meg som er glad i håndverket er dette et bedre alternativ, enn at bunaden blir produsert i utlandet.

LES OGSÅ:

Tiden er på ny inne for å dra fram bunaden, men det er flere feller: – Jeg vet det er mange som gjør dette, sier eksperten. I videoen over får du bunad-tipsene du trenger!

Venstrekvinnelaget er distriktsoptimister. Å sette pris på håndverksteknikker, knyttet til bunader, er etter min mening både god distriktspolitikk og kvinnesak.

Jeg tilhører «bunadspolitiet» og er stolt av det.