Bare så du som ønsker å skrive i kommentarfeltet vet det. Men altså jeg er sterkt i mot tvang. Og særlig når jeg ikke forstår virkninger og konsekvenser av tiltak som settes i gang.

Jeg tror folk er bare så lei av denne korona`n. Samme hvor vi ser får vi advarsler eller oppmuntring til vaksine. Plakater om avstand, håndhygiene og munnbind på «gater og torg» i butikker og utesteder. TV, radio og aviser – overalt blinker korona, Covid 19 og omikron i mot deg. Alt av helse advarer mot smitte og nærmest «bønnfaller» deg til å ta vaksine. Eller skulle jeg sagt «tvinger deg til å ta vaksine»? Kan dette egentlig kalles frivillig?

Du kan ikke reise fritt

Joda det er frivillig, sier du. Men da kan du ikke reise fritt utenfor Norge, du kommer ikke inn på alle kulturarrangementer eller restauranter. For om ikke i Norge, så må du ha korona-sertifikat – både det norske og det europeiske. Vi kan alle argumentene ved ikke å ta vaksine: du kan lettere få smitte, du blir mye sykere ved smitte, du smitter andre og det er langvarige bivirkninger hvis du blir så hardt rammet at du må på sykehus. Jo, da – så langt har vi alt dette inne. Om ikke til deg selv, må du ta hensyn til andre.

Ikke vet jeg.

Jeg er ingen ekspert, men jeg kan lese nyheter og sidene fra FHI og fra legemiddelverket. Jeg kan faktisk undre meg på at alle bivirkninger nærmest «feies under teppet» når for eksempel flere og flere unge jenter står fram med til dels store blødningsforstyrrelser og menstruasjons smerter. Jeg behøver ikke nevne alle bivirkningene her. Det er bare å «slå dem opp». Eller er det bare konspirasjons nyheter?

Ikke effekten jeg forventet

Så la meg også si at jeg er overhodet ikke noen vaksinemotstander. Og jeg aner egentlig ikke hvor nøye utforsket denne korona-vaksinen er. Bare det jeg kan lese meg til, og det gir ingen trygghet.

Jeg tenkte meg nøye om før den første dosen vaksine. Men da skulle alt bli så bra og vi skulle jo få kontroll og «bukt med» denne epidemien. Så viste det seg jo, at vi like vel etter 1 dose, kunne både bli smittet og smitte. Ok – da kom dose 2. Noen flere var nok skeptiske da, men vi tror på helsevesenet og spesialistene i Norge så dose 2 ble, om ikke like raskt, tatt av de fleste. Nå er dose 3 (oppfriskningsdosen) kommet. For hverken dose 1 eller dose 2 har hatt den virkningen i alle fall jeg hadde forventet. Vi blir smittet som aldri før, men altså vi blir ikke så syke at vi må i respirator. Og nå er det mutasjonen omikron som smitter mest. Og jeg er nok litt usikker på om spesialistene vet helt om vaksinene vi nå får/ har fått, virker helt på denne mutasjonen.

Er du blitt mer skeptisk til en vaksine som virker sånn «greit nok», men langt fra er sikker mot smitte? For nå kommer dose 4. Virker den tro? Jeg mener, en vaksine bør beskytte opp mot 100 prosent og vare lengre enn noen måneder. Slik som for eksempel vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder som beskytter rundt 97-99 prosent og gir som regel livslang beskyttelse ved 2 doser. Det kaller jeg vaksine som er utforsket og som virker.

Ikke vet jeg langtids- eller korttids bivirkninger etter flere og flere doser med korona-vaksinen. Ikke vet jeg heller hvor lenge jeg er beskyttet eller hvor stor beskyttelsesprosent jeg får. Dette ser ut til å være en «never ending story». Når kommer dose 5? Og til alle dere som er totalt uenig med meg: Tilgi min uvitenhet. Jeg leser aviser og ser på TV – men det er helt sikkert noe fra ekspertene jeg ikke har fått med meg.

Og bare sånn for sikkerhets skyld – uten å ha troa på at jeg forblir usmittet og uten bivirkninger – jeg tror kanskje jeg går for dose 3 snart.