Jeg stod og tisset! Jeg har kjøpte en sånn «tissetut» på nettet for å bruke på vintertur. For å slippe å stå med rompa bar i kuling og snø. Nå var jeg skikkelig spent – blir det søl og tiss som renner nedover låra? Det var magisk. Det var en utrolig opplevelse å stå der med rette ben over doen og tisse ned i skåla. Jeg ble litt euforisk, og lo høyt. Som kvinne fikk jeg til noe jeg aldri før har gjort.

Men mine viktigste kvinnepolitiske saker handler ikke om å stå og tisse. Jeg vil bare at kvinner skal ha de samme mulighetene som menn tar for gitt.

Jeg vil at min stemme skal høres like godt i et bulder av mannsstemmer på et åpent folkemøte eller over kaffen på foreldremøte. Jeg vil ikke bli utslitt av alle ytre forventninger til meg som kvinne med tanke på kropp (både før og etter barn) og skjønnhetstyranniet. Jeg vil at det skal være like naturlig at de kvinnedominerte yrkene får lønnsforhøyelse som at næringslivstopper får redningspakker og gylne fallskjermer. Jeg vil ikke at det skal være nødvendig med egne kvinnenettverk, og kvinnepolitiske samlinger i Rødt for at kvinner skal bli hørt og synliggjort i politikken. Jeg vil klare å balansere lokalpolitikk, med to barn og ansvar for både første, andre og tredje skift. Jeg vil at det skal være den naturligste ting i verden at vi som samfunn gjør det vi kan når et nytt liv kommer til verden, og for kvinnen som gjør dette mulig.

Derfor ønsker jeg meg tilbake til den første euforiske følelsen det var å stå og tisse. Å gjøre noe for første gang som ikke er begrenset av det faktum at jeg er kvinne, og fastlåst av klassiske kjønnsroller og patriarkalske samfunnsstrukturer. Det vil si et gammeldags, undertrykkende tankesett basert på menns verdier.

Det er følelsen av frihet jeg ønsker meg igjen. Og for datteren min. Og for resten av den halve delen som utgjør verdens befolkning.

Gratulerer med Kvinnedagen søstre! Knus Patriarkatet!