Det er ikke til å stikke under stol at det er mye penger i fotball. Ifølge Forbes tjente Lionel Messi intet mindre enn 130 millioner dollar i 2022.

Tallet er så høyt at det er vanskelig i det hele tatt å forestille seg hva en person gjør med så mye penger.

På nivå fire i engelsk fotball (League Two) ligger gjennomsnittslønnen for en spiller på 30.000 kroner hver uke. Vi snakker nivå fire her. Også i Norge tjener fotballspillere greit, slik skattelistene fra 2021 kunne fortelle oss på slutten av året i fjor. 10 millioner for Markus Henriksen (RBK), 8 millioner for Martin Linnes (Molde) og 7 millioner for Stefano Vecchia (RBK).

Det er så mye penger som florer i fotball at jeg faktisk ikke kan skjønne skjevfordeling av nettopp penger.

Ifølge Glassdoor er gjennomsnittslønnen til en stadium manager i England på 320.000 kroner. Som fotballanalytiker kan man regne med å tjene det samme, med mindre man jobber for større klubber høyere opp i divisjonene.

Så, hvorfor er ikke fotball en mer lukrativ bransje for arbeiderne?

Det er mange bransjer hvor arbeidstaker klager over lønnen. I helsevesenet for eksempel. Selv om de i helsevesenet bør tjene mer enn det de gjør (tenk på viktigheten av det de gjør, overtid og så videre), gir det mening at de ikke tjener fett. Det er ikke som om helsevesenet tjener flust med penger og at det er en overflod av det. I fotball derimot.

Når det kommer til hvorfor arbeidstakere i fotballverdenen ikke tjener så godt, ligger nok svaret i at det er en så populær bransje. Hvis en analytiker slutter, står det 50 andre og banker på døren. Hvis det hele tiden er en kø med folk som vil ha en jobb, trenger ikke arbeidsgiver å øke lønnen. Rett og slett fordi de vet at hvis noen slutter, blir personen alltid erstattet.

Om noen krever høyere lønn, er det alltid noen som kan jobbe for mindre. Økonomisk sett er det bra med billig arbeidskraft for arbeidsgiver – og folk vil nok alltid jobbe innenfor fotball, så det blir nok ikke manko på folk.

Det er en ond spiral som det virker som om folk ikke ønsker å gjøre noe med.

Det bør jo ikke være en uskreven regel at man ikke bør jobbe med fotball for å tjene penger. Det er tross alt en jobb, og sist gang jeg sjekket, jobber man normalt sett for å tjene penger.