Jeg har i løpet av vinteren handlet for tusenvis av kroner i ferjereiser, konsertbilletter, festivalbilletter, hotellovernattinger og så videre og så videre.

Jeg har ikke fått tilbake en krone fra noen, jo forresten en; min lokale favoritt Nøtterøy kulturhus.

Sommeren 2020 forsvant ut i det store intet da korona-pandemien traff Tønsberg, Norge og verden i løpet av våren. Hverdagen ble snudd på hodet for oss alle, og jeg skjønner at det er personer og bedrifter som har det langt mer krevende enn meg. Jeg forventer ikke at bedrifter og arrangører skal ha et apparat klart til å takle en slik ekstremsituasjon på en, to, tre. Men pandemien har vel vist at en del har noe å gå på når det gjelder kundeservice.

Nå er det klart at noen hundre billetter på en forestilling på Nøtterøy kulturhus er enklere å hanskes med enn mye annet. Men infoen kom kjapt om at et arrangement var flyttet og at et var avlyst. Og før jeg rakk å vurdere å etterlyse tilbakebetaling for den avlyste teaterforestilling, så var pengene på konto.

Når jeg skriver på dette er jeg inne i min tredje time hvor jeg venter på at et selskap som sender ferjer sydover til et yndig land, skal ringe tilbake. Halvannet døgn før min planlagte avgang kom det mail om avgangen var innstilt (noe jeg hadde regnet med og ventet på i mange uker).

I den samme mailen fikk jeg to alternativer; Booke om til ny dato eller få bonuspoeng. Finfint, tenkte jeg da det var linker til skjemaer jeg kunne fylle ut.

Men det var selvfølgelig bare linker til å booke om eller å gjøre om reisen til bonuspoeng. For å finne ut hva jeg får, eller ikke får refundert måtte jeg ringe. Etter å ha hørt på dårlig ventemusikk noen dager dukket vi-ringer-tilbake-alternativet opp. Jeg venter fortsatt.

Jeg må jo nesten smile litt i mitt grå skjegg. Disse selskapene som vil at vi skal gjøre alt på nettet, og som noen ganger til og med tar betalt hvis vi vil snakke med et menneske, de har gjort helomvending nå.

Har det noe med retningen på pengene å gjøre? Prøver de å slite oss ut i våre forsøk på å skaffe oss info?

Jeg veit ikke om jeg har krav på penger tilbake engang, men forsikringsselskapet mitt, som også bød på dårlig ventemusikk, krever uansett en bekreftelse fra ferjeselskapet. Så jeg må bare fortsette å vente.

Noen bekjente skulle ut og fly med et selskap fra en øy i nærheten av England. Da de logget inn fant de to linker. En for å booke om, en for å få pengene tilbake. Da de klikket på den for å booke om kom de til ombooking.

Og da de klikket på pengene tilbake kom de til ombooking. Jada.

Har du kjøpt billett til bryggas store sommerscene får du beskjed om å selge billetten selv, hvis den datoen de har funnet neste år ikke passer.

Forbrukerrådet mener utgangspunktet er at konserten skal leveres som avtalt mot at forbrukeren betaler. Hvis man ikke får en tjeneste man har kjøpt, har man i utgangspunktet rett på å få pengene tilbake.

Men hvor mange orker å kjempe for denne retten? Mulig arrangøren kan ha rett, men god kundeservice synes jeg ikke det er.

PS: De ringte til slutt tilbake, og jeg får pengene tilbake litt fram i framtida. Det skal de ha.