I følge Færder kommune har flere av ordfører Jon Sanness Andersens kontakter mottatt en epost som tilsynelatende kommer fra ordføreren.
Dette er trolig et svindelforsøk. Hvis du mottar eposten, må du ikke svare, skriver kommunen i en pressemelding.
Kommunen informerer også om at flere personer har mottatt eposter der ordfører Jon Sanness Andersens tilsynelatende ber om hjelp til å skaffe noen gavekort.
– Er kjedelig
Ordføreren selv våknet opp lørdag morgen til flere meldinger fra kontakter som hadde trykket på en mail i hans navn. Mailen spurte etter flere ITunes-gavekort fra mottakerne.
– Det er jo ikke noe hyggelig, men det er fint å se at folk bryr seg og sender meldinger når noe skurrer. De aller fleste skjønner jo at det er svindel, fordi navnet samsvarer ikke med domenet. Likevel har jeg et såpass kjent navn, så det er utrolig synd om det har skapt trøbbel for noen, sier Andersen.
Han kontaktet infoavdelingen i kommunen som har sendt ut en pressemelding hvor de advarer om svindelforsøket.
– Dette er jo kjedelig, men derfor er det også fint å ha så flinke folk i kommunen.
– Folk må huske å være bevisste på hva man åpner av e-poster. Er det noe rart så husk å ikke åpne den. Noe annet som også kan være lurt er å ha en oppdatert programvare slik at brannmurene vil stoppe slik svindel, sier Andersen.

Varsellampene blinket da e-posten tikket inn: – Skikkelig ubehagelig
Skoleansatt rundlurt
Et liknende svindelforsøk ble gjort i februar. Da ble det sendt ut mail fra det som tilsynelatende var rektor Kristin Storhaug ved Borgheim skole. Men, det var hackere som hadde tatt over mailen til rektoren. Dessverre ble en ansatt lurt trill rundt av svindlerne og punget ut for gavekort. Mer om den saken kan du lese her:

Skoleansatt rundlurt av hackere: – Var stresset, og gikk på limpinnen
Unngå å bli lurt
For å unngå å bli lurt kan du blant annet følge disse rådene.
- Alltid sjekk at avsenderadressen på epost du mottar er riktig
- IKKE klikk på linker og vedlegg i e-poster.
- Hvis du blir bedt om å kjøpe noe må man alltid få verifisert dette direkte fra vedkommende som spør.
- Sjekk språket. De profesjonelle selskapene har nesten aldri skrivefeil eller setninger med rar struktur. Dårlig norsk er ofte tegn på svindel og spesielt hvis de særnorske bokstavene æ, ø og å ikke brukes korrekt.
- Dobbeltsjekk alltid avsenderens e-postadresse og se om noe skurrer. Om avsenderen utgir seg for å være fra kommunen, skal domenet i e-postadressen også være "kommune".
Ofte vil man se at falske e-poster bærer et budskap om at noe har bråhast. At det er så tidsbegrenset gjør at de spiller på frykt, grådighet og stress. Større selskaper vil sjeldent at du skal sende personlig informasjon "med det samme".
Ellen (84) ble forsøkt svindlet. Nå advarer hun andre: – Det er så uhyggelig

Ringes ned av fortvilte kunder: – Vi ber aldri om slik informasjon
¨