Gå til sidens hovedinnhold

Jubileum for folk flest

Artikkelen er over 1 år gammel

Fest og feiring er ikke det som står fremst i tankene våre i disse dager. Men like før det triste budskapet om dødsfallet til den mest kjente tønsbergenseren fra vår egen tid nådde oss, noterte vi at planleggingen av byens 1150-årsjubileum neste år er i gang. Det gir oss noen muligheter som bør utnyttes godt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rådmann Egil Johansen og hans administrasjon peker på jubileet som en begivenhet som kan skape identitet og samling i den nye kommunen. Det er riktig tenkt, men skal det lykkes, kan ikke alle arrangementene finne sted på bryggeplankene inni byen. Også «utkantene» i kommunen må trekkes med i feiringen. Selvsagt skal vi se tilbake på byens lange historie, og gjerne trekke frem sider ved den som ikke er så kjent for folk flest. Samtidig er det viktig å markere at dagens Tønsberg er noe mer enn den gamle bykjernen.

LES OGSÅ: Tønsberg blir 1.150 år: – Dette er virkelig verdt å markere

Enda mer spennende kan jubileet bli hvis man benytter anledningen til virkelig å ta debatten om hvor Tønsberg skal videre gjennom de neste tiårene. Hva slags lokalsamfunn ønsker vi som lever i dag å etterlate oss? En debatt om arkitektur og byutvikling er allerede i gang. Den må politikere og næringsliv ikke se som en trussel, men som en mulighet til å fremstå som en enda mer attraktiv by for både innbyggere, turister og næringsdrivende.

Aller viktigst er det likevel at noe så sjeldent som et byjubileum treffer alle lag av befolkningen. Slik at vi alle kan sitte der i ettertid med en følelse av at «dette var jeg virkelig med på». Vi tar gjerne imot både kongebesøk og ordfører med kjede, men vi andre må også få feire. At Anne Rygh Pedersen (Ap) er åpen for å involvere det frivillige Tønsberg er flott, og politikerne bør invitere innbyggerne til å fortelle hva de ønsker seg av jubileet og komme med forslag.

Kommentarer til denne saken