Gå til sidens hovedinnhold

Jul i Nordbyen

Artikkelen er over 1 år gammel

I denne litt fantasipregete tegningen må jeg erkjenne at jeg har dramatisert motivet en smule, men det er også et faktum at det har vært mye dramatikk under borgen i Tønsberg gjennom tidene. Her har nok mange krigere falt i kampens hete.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bildet har fokus på de små hvite stuene som er en vakker del av Nordbyen. Kanskje er det nettopp den enkle formen på disse husene som vekker en god opplevelse. Laftekassene de er bygget opp av, er tømmerstokker som med øks møysommelig er tilpasset hverandre - og som til slutt danner en tett vegg. I huset vårt fra 1780 gleder vi oss over at en del av denne laftekassen på kjøkkenet er synlig.

En gang var det svært folksomt i stuene i disse små husene. Oftest var det gjerne to familier i hver enhet – og i tillegg ble sengeplasser leiet ut ved behov. Den vedfyrte grua/komfyren på kjøkkenet stod for oppvarmingen og de hygieniske fasilitetene var nok ikke særlig bekvemme. Vann til matlaging og renhold måtte hentes fra nærmeste olle eller brønn. Og skuffesengen nær grua hvor hele familien kunne søke tilflukt var vesentlig når frosten herjet som verst. Jammen er det lett å ta både vann og strøm og andre nymotens goder for gitt.

Jeg er fornøyd med at det er akkurat nå jeg lever.

God Jul og fredelig Nytt År i Norges vakreste by.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.