Hun ville lage en julekalender uten kjøpspress og dårlig tid. 

– Jeg hadde aldri trodd at dette prosjektet skulle vokse så fort, at det var så mange som ville være med. Nå har jeg fått hjelp av foreldre fra hele Vestfold, og også noen lenger unna.  Over 50 stykker alt i alt. Tenk, vi har samlet inn nesten 10.000 kroner til UNICEF allerede. 

Mona Moe Machava  har tredd ei rosa strikkelue over håret som er rødt og bustete. I flere år har hun arbeidet som fotojournalist for The Thelegraph, The Guardian og FN, i Afrika.  Hun har bodd i England, Tsjekkia, Sør- Afrika. Så kom sønnen Olaf (7). Og sammen reiste de hjem til Vestfold, bygde et lite hus i skogen utenfor Larvik. Nå er hun en av Nordens beste bryllupsfotografer og gir alltid bort en prosentandel av det hun tjener til veldedige formål. 

– De som kjenner meg veit jo at jeg er opptatt av den verden vi lever i, av rettferdighet og  hvordan godene er fordelt. Disse forskjellene forsterkes i ei tid som jula.   

En annerledes idé

I fjor meldte Virke at hver enkelt av oss brukte 10.700 kroner på julehandelen. Og det er ikke bare gaver på julaften, det er alle presangene før. Kalendergaver, en for hver dag i desember.

En spørreundersøkelse gjennomført på Amedias aviser i Vestfold i perioden 7. – 11. november, viser at 36 prosent av de spurte ikke skal ha adventskalender. Samtidig viser undersøkelsen at 35,5 prosent av de spurte sier de skal lage adventskalenderen selv. 28,3 prosent kjøper adventskalenderen i butikken.

Jeg tror mange foreldre kjenner på et forventningspress, sier Mona Moe. 

– 

Men jeg har tenkt; det må jo finnes andre måter å lage kalender på. Ønsket mitt var at sønnen min og jeg skulle være sammen, ikke bare rive papiret av ei kalendergave å være ferdig med det.

I fjor satt hun seg ned foran maccen og skrev en historie i i 24 små deler til sønnen i kalendergaver.

– Det ble mye bedre enn jeg hadde trodd. Olaf var så ivrig. Jeg bestemte meg for å fortsette i år.

Men da med gode hjelpere. 

– Det er tidkrevende å skrive, selv om det er morsomt. Derfor la jeg ut en liten beskjed på Facebook, hvor jeg etterlyste folk som kunne ha lyst til å delta.  Da tok det litt av. 

I dag er over 50 personer involvert.

Så jeg la ut en liten beskjed på Facebook, hvor jeg etterlyste folk som kunne ha lyst til å delta.  Da tok det litt av. 

Mona Moe Machava

– Vi er 24 stykker som skriver videre på historien, enhver dag i november, slik at historien forandrer seg hele tiden. I tillegg har 24 illustratører blitt med, som også tolker hvert sitt kapittel på sin måte. Dette blir innmari moro, serru. Jeg ler så jeg griner når jeg leser.

Penger rett til UNICEF 

Plottet er som følger:

– I den lille bygda Brunsneglehøgda finner vi den vesle gården Elgfistunet, sier Moe Machava.

– Ja da, vi er der skjønner du. Dette er jo for barn.  På Elgfistunet bor Gunnar på to og et halvt år og Rigmor på åtte år bor sammen med familien sin. Og så har vi med ei forsvunnet oldemor på nesten hundre år, og ei flygende geit med skjegg som heter Rosemary.

De som skriver er foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, som har lyst til å lage en annerledes julekalender til barna de er glade i.

– Og det skal ikke koste noe. I stedet har vi opprettet en innsamlingsaksjon til UNICEF. De som har lyst til å være med på denne kalenderen kan gå inn på siden vår, og gi et valgfritt beløp. Har du ikke så mye penger å bruke, kan du donere 10 kroner. Tanken er at dette skal være et tilbud til alle. Uten kjøpepress.

– Hvordan får man tilgang på kalenderen?

– Det er bare å melde inn mailadressen din på hjemmesida vår. Så får du ett kapittel tilsendt hver dag i desember. Er du besteforelder kan du også gi kalenderen i gave til barnebarna dine.

Snart 10.000 kroner 

Allerede, før noe medieoppmerksomhet,  før desember engang har startet, har kalenderen samlet inn nesten 10.000 kroner.

– Utgangspunktet mitt var jo egentlig at det skulle det bli mindre å gjøre med kalenderen i år. Jeg skulle egentlig lest til eksamen.

Mona Moe Machava ler. 

– Likevel er det verdt det. Prosjekter som kommer fra hjertet, er alltid verdt det.    

Vil du vite mer om Monas magiske julekalender? Gå inn på: http://www.enjulekalender.com