Det er ikke ett fett hvor juleribbas fett havner

FRA BORD TIL BUSS: Etter at julematen er laget, må fettrestene i matavfallet og bli til drivstoff for busser blant annet.

FRA BORD TIL BUSS: Etter at julematen er laget, må fettrestene i matavfallet og bli til drivstoff for busser blant annet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Julefettet skal aldri i vasken.

DEL

– Fett egner seg godt til gjenvinning og skal sorteres som matavfall, sier Kaia Ross Lind, kommunikasjonssjef i Vesar.

Hun oppfordrer folk til å bruke tørkepapir til å tørke fettet ut av panna og kaste det i matavfall. Da unngår man at fett stivner i rørene og tetter dem. Og man holder ikke liv i skadedyr som rotter.

LES OGSÅ: Denne gjengen må ha julebord i god tid før jul (+)

Bussen går på julemat

Dessuten er det miljøvennlig. Matavfallet blir gjenvunnet til biogass ved Den Magiske Fabrikken, og biogassen brukes til drivstoff i de fleste bussene i Tønsberg-området, samt i renovasjonsbilene

– I fjor så vi en økning av metaninnholdet i biogassen etter julen, på grunn av ekstra mengder med fett og fete matrester. Fettet booster biogassproduksjonen, slik at en buss kan kjøre enda litt lenger per kilo matavfall enn normalt, sier Kaia Ross Lind.

En buss som går på biogass kan kjøre en kilometer på to og en halv kilo matavfall.

Vis fettvett

Matfett må gjenvinnes. Slik gjør du det:
■ Ribbefett: la stekebrettet etter ribba stå til det blir kaldt og fettet stiver. Skrap av fettet og putt det i posen for matavfall, bruk tørkepapir til restene, så slipper du fett i vaskekummen også.
■ Pinnekjøtt: La fettet etter koking av pinnekjøtt stivne, skrap det ut og putt i matavfall.
■ Stekepanne med smør- og oljerester: Tørk med papir, kast i matavfall.

Kilde: Re kommune

Artikkeltags