Hvem skal kjøre deg hjem etter festen?

SKAPTE DEBATT: Dette bildet ble brukt i en kampanje i Danmark for et par år siden for å få slutt på promillekjøring. Underteksten på bildet var; «Hvem skal køre dig hjem?».

SKAPTE DEBATT: Dette bildet ble brukt i en kampanje i Danmark for et par år siden for å få slutt på promillekjøring. Underteksten på bildet var; «Hvem skal køre dig hjem?». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Der det er veldig mye alkohol kan det fort gå galt. Men det er ikke bare vold og krangling det handler om. Blant annet handler det om å komme seg trygt hjem fra festen.

DEL

Et dystert bilde på julebordssesongen, er et et bilde som dansk politi brukte i en kampanje mot promillekjøring for et par år siden. Et sterkt bilde som skapte stor debatt i sosiale medier.

– Bildet viser en taxi, en buss, en politibil, en ambulanse og en likbil. Under bildet står det «Hvem skal kjøre deg hjem?». En slik kampanje/bilde er en god illustrasjon på julebordsproblematikken også her til lands, mener politioverbetjent Petter Aronsen - som er stabssjef/leder for fellesoperativ enhet i Sør-Øst politidistrikt.

Vi har fått lov til å bruke bildet av Midt- og Vestjyllands politi.

Bakgrunen for den danske kampanjen er dyster. Midt- og Vestjyllands politidistrikt skal være det distriktet i Danmark som har hatt flest dødsulykker der det har vært mistanke om alkohol/rus, skrev TV2 dk i 2015.

Bråk og promillekjøring

Julebordsesong betyr økt arbeidsbyrde for politet.

– Det er en stor økning i ordensforstyrrelser både ute i det offentlige rom og privat, samt utfordringer med promillekjøring, forklarer Aronsen.

Både UP og ordinært politi har høynet fokus på denne tiden av året.

– Det handler om å være synlige i bybildet på tidspunkt som er aktuelt, men også ekstra fokus på trafikk og promillekjøring, sier han.

LES OGSÅ: Full mann (63) ville ikke stanse bilen med det første

(Saken fortsetter under bildet)

POLITIOVERBETJENT: Petter Aronsen og hans kolleger har blant annet ekstra fokus på å luke ut sjåførerer som kjører i rus i juletiden.

POLITIOVERBETJENT: Petter Aronsen og hans kolleger har blant annet ekstra fokus på å luke ut sjåførerer som kjører i rus i juletiden. Foto:

Advarer mot «pirater»

Med inntak av alkohol dukker problemer opp. Og der det er veldig mye alkohol kan det fort gå galt. Men det er ikke bare vold og krangling det handler om. Blant annet handler det om å komme seg trygt hjem fra festen.

– Ikke ta pirat-taxi hjem. Det advarer vi imot. Blant annet kan berusede jenter bli utsatt for seksuell trakassering eller overgrep, sier han.

– Aldri drikk mer alkohol enn at du har kontroll, og tenk deg litt om, sier han.

KAMPANJE: Dette bildet skapte stor debatt i sosiale medier.

KAMPANJE: Dette bildet skapte stor debatt i sosiale medier. Foto:

Artikkeltags