Gå til sidens hovedinnhold

Slik lager du adventskalender selv – her er de beste tipsene

Artikkelen er over 5 år gammel

En hjemmelaget julekalender trenger ikke bare inneholde gaver og godteri. Gi barna både opplevelser og sosialt engasjement i tillegg.

– En god idé er at barna i samme familie bytter på å åpne kalenderlukene. Da blir det ikke så mye hver dag, sier Elin Skogland, butikkmedarbeider hos Søstrene Grene i Tønsberg.

Butikken har småting fra én krone og oppover, og ifølge Skoglund har mange kunder kjøpt kalendergaver der. Hobbyting, småleker og skrivesaker er populært.

En hjemmelaget adventskalender – om du har tatt mål av deg å lage en slik – trenger ikke koste mange penger eller være komplisert.

Se vår idéoversikt (lenger ned i saken) – der finner du tips til hele kalenderen eller til de dagene du mangler.

Mange lager kalender

Blant de rundt 850 som har besvart Vestfold-avisenes juleundersøkelse, svarer 35 prosent at de lager kalender selv, drøye 36 prosent svarer at de kjøper en ferdig kalender og drøye 36 prosent svarer at de ikke har kalender i det hele tatt (en drøy tredjedel av de som har svart på undersøkelsen, er over 50 år).

De fleste barn har alt de trenger. Derfor kan du kutte ned på antallet gaveting, eller lage en kalender helt uten. Gi flere opplevelser i stedet – det blir også store barn glade for.

Eller enda bedre – styrk barnas sosiale samvittighet og engasjement ved å ha omvendt julekalender (de gir noe til andre i stedet for å få selv).

Hva med å kombinere litt av alt? Lag en kalender med både gaver, godteri, opplevelser og «omvendt»-gaver. Da blir det færre ting (samt lavere forbruk og mindre søppel), redusert sukkerinntak, mer av gode familieaktiviteter og større omtanke for andre.

Sjekk familiens avtalebok for desember. Gjør det lettvint når det er travelt. Aktiviteter som krever litt tid, legger du til roligere dager. Til opplevelser og aktiviteter kan du lage rebus eller skattejakt, eller bare enkle lapper om hva skal skje. Skal dere bake pepperkaker, kan du pakke inn kakeformene dere allerede har.

Hvis kalenderen inneholder aktiviteter som involverer familien bestemte dager: Det er lurt å ha en oversikt over hva som skjer når, så du ikke glemmer det og dobbeltbooker. NB: Gjem oversikten for barn som kan lese ...

God adventstid!

GAVER:

■ Hårstrikker/-spenner, neglelakk, fotballkort, småfigurer, Lego-byggesett eller puslespillbiter (gis over flere dager), et blad/tegneserie, minibadeskum, deodorant, hårgelé, undertøy, belte, sokker, votter, luer etc.
■ Hobbyting: Perler og perlebrett, fargeblyanter/tusjer/malesaker, viskelær, blyantspisser, dekorteip, ferdige hobbypakker etc.
■ Kjøp barnetv-kalenderen eller rimelig sjokoladekalender. Ha eventuelt bare den hele adventstiden, eller gi den som kalendergave 1. desember.
■ Gavekort på kino, teater, konsert, Flax-lodd (25,-) og GriseFlax-lodd (10,-). Fin gave til alle, særlig ungdom.

TIPS: Spar penger og miljø – bytt brukte leker/gjenstander med vennepar og legg i kalenderen, eller skaff via Finn.no, Fretex eller tilsvarende.

 

GODTERI:

■ Småsjokolade, pastiller, tyggis, kjærlighet på pinne, skumnisser, smågodt, julebrus etc.
■ Pepperkaker, kjeks.
■ Hjemmelaget godteri.

 

 

OPPLEVELSER:

Rebus/skattejakt med premie:

 • Lag en rebus der svaret er premien.
 • Skattejakt med ledetråder rundt omkring i huset – den ender på stedet der premien er.
 • Lommelykttur på ettermiddag/kveld: Heng 8–10 reflekser i egen eller naboens hage. Barna skal lyse på og finne alle refleksene. Ved den som er lengst bort, er det en overraskelse.

Premieforslag til disse aktivitetene: Godteri, julebrus, et gavekort eller en lapp om noe familien skal gjøre sammen.

Fellesaktiviteter: Lapp i kalenderen om at «I dag skal vi (...)». Forslag:

 • Lage pølsebål i hagen til middag
 • Gå i skogen og steke pinnebrød på bål
 • Bake sammen
 • Besøke besteforeldre
 • Lage fuglemat
 • Ha juleverksted
 • Spille spill sammen
 • Ha diskotek i stua
 • Dra til svømmehallen, lekeland eller spille bowling
 • Gå på julemarked
 • Lese (jule)eventyr
 • Se en (jule)film sammen
 • Pynte pepperkakehuset
 • Kose oss med boller og kakao

Matlaging: Gi en enkel oppskrift på et ark og ha ingrediensene klare. Eks: Lag desserten til i dag eller i morgen, lag hjemmelaget julegodteri eller bake pepperkaker.
Høytlesing: Les hver dag et kapittel i en bok (eks. «Julemysteriet» av Jostein Gaarder) eller gi høytlesing i kalenderen enkelte dager. Eller Monas magiske julekalender (se under «Omvendt»).

 

 

«OMVENDT»:

■ Tjen penger og gi bort: Gi en liste på 3–6 oppgaver med honorarer (eks. pusse sølvtøy=40 kr., tørke støv=20 kr., lufte hunden=15 kr. etc.) Pengene barna tjener på å jobbe, gis til noen som trenger dem (eks. Julegryta til Frelsesarmeen, SOS-barnebyer, Redd Barna, Stine Sofies Stiftelse). Ev. kan du gi barna litt penger hver dag. Barnet sparer, for til slutt å gi alt (eller en del) til andre.
■ Gi av lommepengene: Lapp/brev til barnet/ungdommen om at ukelønnen/månedslønnen går til innkjøp av julegave til noen som ellers ikke får (rusmisbrukere, flyktninger eller via organisasjoner som hjelper vanskeligstilte).
■ Gi eiendeler videre: Barna må finne hele og fine klær og leker de ikke bruker lenger, og gi bort dette.
■ Fadderbarn: Gi et fadderbarn til familien.
■ God-gjerning-kalender: Besøke besteforeldre, tilby hjelp/tjeneste til andre, si noe fint til/glede noen etc.
■ Gledesglass: Barnet skriver og/eller tegner hyggelige budskap på mange lapper og legger disse i et glass med lokk. Glasset gis bort til én man vil glede, som kan trekke en lapp når man trenger en oppmuntring. Glasset kan pyntes, og man kan også legge oppi litt godteri.
■ Takknemlighetsliste: Oppgaven er at barnet reflekterer over hva det har å være takknemlig for. Barnet må skrive en liste på 5-10 punkter, som gjerne henges synlig – en daglig påminnelse om hva som er godt i livet.
Historie for UNICEF: Bidra til Monas magiske julekalender, www.enjulekalender.com. Det koster ikke noe å få et kapittel inn i eposten hver dag i kalendertiden, men man kan gi et valgfritt beløp til UNICEF. Les mer om kalenderen HER.

 

 

Kommentarer til denne saken