Langt oppe i Lardal, inn under skogen, ligger huset til Liv Ellinor Thorsen. Hadde det ikke vært for sauegjerdet, hadde hun hatt hjortetrekket rett gjennom hagen.

Men det er i hjortens verden Liv Ellinor henter råvarene sine, til de mer enn 40 produktene hun lager. Og som hun vil ha med seg til det store julemarkedet i Tønsberg.

– Jeg gleder meg virkelig til å komme til byen med varene mine. Håper bare jeg har fått laget nok!

Da vi besøkte henne fredag var bygda dekket av nysnø. Men ikke mer enn at Liv Ellinor hadde vært en tur i skogen og sanket med seg einerbær. Bær som hun bruker som tilsetning i et sortiment av det naturen kan gi av spiselige godsaker.

LES GJERNE: Thomas lager pølser av lam og lama

– Det er helt fantastisk å gå rett over gjerdet her, og inn i skogen. For det første opplever jeg en ro og stillhet. For det andre kan jeg høste av det naturen gir. Helt fra våren og til nå når snøen dekker marka.

–  Når våren kommer, bobler det i meg. Hællanheten, det er godt det!

Travel vår

De første sanketurene har hun i mai. Da er det de lysegrønne granskuddene som hentes inn, ramsløken plukkes, bjørkesirup skal tappes. Markjordbæra litt senere er blant favorittene.

– De bæra overgår alt. Rørt med litt sukker, og så på glass. De og bringebæra er populære på de markedene jeg har vært på.

Og økologiske! En finere frue på ferie i Stavern spurte Liv Ellinor om bringebærene hun høstet i skogen var økologiske?

– Hva skal en svare på sånt noe da? Ikke alle er vant med å bruke naturen, jeg må ha respekt for det.

Saken fortsetter under bildet

I hagen på gården Engelstad litt sør for Svarstad vokser rips, stikkelsbær og mengder med rabarbra om sommeren. Hun har stor urtehage, og i drivhuset er det tomater, agurker, druer og chili helt til kulda kommer om høsten. Foreløpig er produksjonen av naturlige produkter bare en hobby for Liv Ellinor, men håpet er å kunne leve av det.

Håndarbeid

– Alt jeg gjør er håndarbeid, fra plukking av sopp og bær, tørking av sopp, koking og røring av bær. Til å helle det ferdige produktet på glass og flasker og å merke dem med forskjellige etiketter, forteller Liv Ellinor. 

– Det hender det blir seine kvelden og natta før jeg blir ferdig med å rense bær, hvis jeg har funnet mye. Men det er et hyggelig arbeid.

Saken fortsetter under bildet

 

– Hvor har du lært alt dette?

– Bestemor og mamma plukket med seg alt de kunne finne når vi var ute i skauen på tur. De safta og sylta, brukte naturen. Alt jeg trenger å vite finner jeg i kokeboka til mamma fra 1947, det er min bibel, sier Liv Ellinor. – Jeg debuterte som torgkjerring som liten unge, tannløs og fin. Da solgte jeg selvplukka liljekonvaller for fem kroner buketten. Nå gleder jeg meg til å komme på julemarkedet i Tønsberg, og å møte mange interesserte og hyggelige mennesker.

Julebyen Tønsberg

Det er første gang Tønsberg Sentrum arrangerer så stort julemarked som de gjør i år. I alt 15 telt og 6 vogner skal stå på Torvet fra torsdag til og med lille julaften.

– Vi tenker sånn at kommer du til Tønsberg nå før jul, skal du komme til en ferdigpyntet by med en mange opplevelser, sier markedskoordinator i Tønsberg Sentrum Ann-Christin Skei.

Med åpent torv hele uka, regner Skei med storinnrykk både av utstillere og av kjøpelystne kunder.

– Vi har hatt stor pågang, mange vil ha en plass på Tønsberg torv. Vi holder oppe også om søndagene, og med folk som Liv Ellinor fra Svarstad, blir det garantert mye å glede seg til. I tillegg til markedsbodene, arrangerer vi mange gratiskonserter. Den første på åpningsdagen torsdag, og da vil også Tønsberg Amatørteater vise noen smakebiter fra Jungelboken. Så det er bare å ta seg en tur til sentrum, det blir både trivelig og matnyttig, sier Skei.