Gå til sidens hovedinnhold

Julemirakelet: Vi sendte av gårde en ungdom i høst, og fikk hjem en ung mann.

Det er 20 år siden han kom. Julemirakelet.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

«I krubba låg en liten gutt, så fresk og rein og go».

Ord som følger meg hver advent, og hver jul. Jeg har nemlig selv et desemberbarn.

Det er 20 år siden han kom. Julemirakelet. Fortsatt kan jeg lukke øynene og kjenne den søtlige duften av nybadet baby. Husker de bitte små tærne, hvor selv den aller minste tåen hadde en negl. Livets under. Ubetinget kjærlighet, en liten hånd i min, og aller helst skulle jeg ønske at tiden kunne stoppe opp et lite øyeblikk der. Men tiden gjør ikke det, den går videre, og nå har han blitt stor. Blitt student.

Vi sendte av gårde en ungdom i høst, og fikk hjem en ung mann.

En som har lært at ost faktisk er overraskende dyrt, at fryseboks er lurt når man lever på studentbudsjett, at det er en gave med strømpris inkludert i husleia, og at det i Trondheim er lurt med vindtette klær, uansett hvilket vær det er når man står opp.

Les også

Vi har pristestet 63 varer over grensen – noen av dem er tre ganger dyrere i Norge

Rommet hjemme står og venter, slik det var da han reiste fra det. Jeg har ikke fått meg til å gjøre noe med det. Har ikke behov for å gjøre noen endringer. Jeg har blitt min egen svigermor, som holder fast på det som har vært, og forteller de samme historiene om og om igjen. De som alle har hørt så mange ganger at de kan alt utenat, ordrett. Om da storesøster kjørte ned juletreet med trehjulssykkel, og lillebror gråt da han ikke fikk mandel i grøten det året da alle fikk mandel i grøten, men ikke han. Mest sannsynlig fordi han hadde kommet i skade for å svelge den hel.

Det siste har blitt en juletradisjon. Diskusjonen om hvorvidt det er ok eller ikke å gi mandel til alle barna. Jeg er fortsatt i unåde, dette er ifølge arvingene noe man kun gjør hvis man er lærer i barneskolen, med en misoppfatning av hvordan konkurranseinstinkt blant barn faktisk fungerer.

Les også

Aurora må avlyse den planlagte julefeiringen: – Det er klart det er skuffende

Jeg holder muligheten åpen for at de kan ha rett.

I krubba låg en liten gutt. Og mor hass dreiv og stelte`n, og far hass sto og lo.

Det må ha vært veldig annerledes for Maria. Så ung. Et samfunn så totalt annerledes enn vårt. Jeg vet ikke om hun visste noe om hva som ventet, men jeg er helt sikker på at vi deler noen av de samme opplevelsene likevel. Undring over livets mirakel. Fremtidshåp, men sikkert også bekymringer. Alt du vil skåne ungen din for, samtidig som du vet at livet skjer. De må lære å stå på egne ben. Og de behøver et hjem det er godt å komme tilbake til, den dagen de går inn i voksenlivet.

Det med at Josef lo, tar jeg med en liten klype salt. Han smilte sikkert fra øre til øre, men at han lo tror jeg er dikterisk frihet av Prøysen. Hadde Husbonden ledd høyt mens jeg lå utmattet etter fødsel, ville han fått to tette og en finlandshette. Men jeg liker Josef. Hadde alle vært like rause som ham, ville verden definitivt vært et bedre sted for veldig mange.

Jula kryper stadig nærmere.

Mitt juleønske, er at vi alle har et godt hjem å være i.

Det er spesielt viktig nå som vi må begrense det sosiale livet vårt.

Det blir mye hjemmetid denne jula.

Tenk på den aller første natten, da livet var nytt.

Husk freden det er i et sovende barn.

Fresk, og rein og god.

Fredelig jul.

Kommentarer til denne saken