Gå til sidens hovedinnhold

Kamala Harris blir betegnet som svart, men hvor går grensen for å kunne kalle folk svarte, gule, fargede, asiater eller andre betegnelser?

Artikkelen er over 1 år gammel

Merkelig at man i Norge ikke har lært mer av å bekjempe rasismen enn det som kommer fram i nyheter både på TV og i aviser i forbindelse med Bidens valg av visepresident.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kamala Harris blir betegnet som svart, men hvor går grensen for å kunne kalle folk svarte, gule, fargede, asiater eller andre betegnelser? President Obama ble og blir fortsatt kalt svart selv om hans mor var hvit. Jeg vet ikke Kamala Harris familiebakgrunn, og det spiller heller ingen rolle men det å betegne noen, kvinne eller mann, svart strider mot min tanke om ett samfunn som ønsker å kvitte seg med rasismen.

En kvinne eller mann bør kalles nettopp det – kvinne eller mann. Er det slik at man ønsker å bekjempe rasismen bør det skje gjennom en likestilling av mennesker, ikke sette hudfargen foran hva hun/han er, nemlig ett menneske, likeverdig med alle andre her på jorden. Nå i disse tider hvor nyhetsformidlerne boltrer seg i nettopp betegnelser om den svarte visepresidentkandidaten Kamala Harris er vel tiden inne til å pålegge nyhetsopplesere og journalister slutte å karakterisere mennesker etter hudfarge.

Les også

Gladnyhet til de som skal koronatestes: – Dette blir bedre

Jeg er overbevist om at denne form for beskrivelse av mennesker ikke tjener til å bekjempe rasismen. Når man ser f.eks. Kamala Harris på TV er det ikke en svart kvinne man ser, men en kvinne. Jeg oppfordrer TB, TV2, NRK og alle landets journalister og redaktører om å slutte med å beskrive folk etter hudfarge. I USA fortsetter man i offisielle sammenheng å beskrive folk som svarte, asiater eller andre betegnelser så lenge det er en dråpe blod av annet enn «hvit». La oss i Norge få en slutt på dette – mennesker er mennesker. Rasisme er ett stort problem som må bekjempes med alle midler.

Les også

Chilimobil til motsøksmål mot Telenor for 27 millioner kroner

Kommentarer til denne saken