Det jeg tror mange glemmer er det faktumet at vi er et bra land når det kommer til likestilling, men dessverre går verden i feil retning, og mange kvinner lider under krig og misbruk. I enkelte land har de ikke lov til å vise seg ute i offentligheten uten hodeplagg eller uten en mann ved sin side, de får ikke jobbe eller gå på skole. I USA har vi sett hvordan retten til å bestemme over sin egen kropp gradvis har blitt strammet inn, og flere dør av utrygge aborter enn tidligere. Og dette ødelegger fremtiden deres. 8. mars handler ikke bare om kampene vi som land kjemper. Men kampene vi kjemper for kvinnene i hele verden.

LES OGSÅ: Maska av maskulinitet

Men heller ikke i Norge er det perfekt. Når 6 prosent av kvinner fra 16–24 rapporterer om voldtekter, kvinner er redd for å gå ute alene om kvelden, det er flere kvinner enn menn i deltids jobber og lønningene er enda ikke like for likt arbeid i alle sektorer. Vi har i tillegg til dette sett at flere kvinner enn menn får hat i samfunnsdebatten, ofte basert på kjønn og ikke meninger.

Når kvinner får deltidsstillinger fordi de er i 20-årene og mest sannsynlig kommer til å starte en familie snart, ja da må vi skaffe flere heltidsstillinger. Når nei ikke blir tatt for et nei, ja da skal vi sette i gang tiltak som gjør at folk lytter, samtykkelov. Og når rettighetene til selvbestemt abort blir truet, ja da blir det demonstrasjoner, leserinnlegg og ildfulle taler.

LES OGSÅ: Jin, jiyan, azad – kvinne, liv, frihet

Men alle disse kampene kan ikke tas på en dag, det må jobbes med kontinuerlig, hver eneste dag. Gratulerer med kvinnedagen, og fortsett å ta kampen for en mer rettferdig verden!