Gå til sidens hovedinnhold

Kampen for et trygt arbeidsliv er kvinnekamp

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagen i dag er en kampdag. En dag vi går ut på gater og torg og hever stemmen for kvinners rettigheter.

Fagforbundet hever stemmen sin samlet i dag for retten til hele, faste stillinger og til lik lønn for arbeid av lik verdi.

To av kvinnekampens slagord på 70-tallet var "heltid en rett, deltid en mulighet" og "et arbeid å leve med og ei lønn å leve av" Vi ser faktisk varianter av disse slagordene på parolene rundt om i Norge, også i dag.

Deltid

Fortsatt jobber to av tre i kommunene deltid. De fleste av dem er kvinner i omsorgsyrker. Nesten fire av fem stillinger som helsefagarbeider lyses ut i deltid.

Med små deltidsstillinger er det ikke mulig å få et lån og heller ikke en pensjon du kan leve av når den tid kommer. Mange står opp hver morgen og håper at sjefen ringer med et tilbud om en ekstravakt. Det er den eneste muligheten til å få endene til å møtes i slutten av måneden.

Det går alltid utover kvaliteten på tjenestene når deltid er hovedregelen ved ansettelser. De ansatte blir ikke godt nok kjent med beboere og deres behov, og de får ikke utviklet seg som fagpersoner. De kan ikke planlegge, for de vet ikke når og hvor de skal jobbe.

Aldr akseptert

I mannsdominerte yrker ville dette aldri blitt akseptert. Nå er det nok. 70-tallets krav må innfris en gang for alle. Fagforbundet krever hele, faste stillinger!

Det er flest kvinner som jobber i offentlig sektor, og når vi ser at det også tas til orde for at det er de som skal besinne seg i årets lønnsforhandlinger, så må vi reagere.

Fagforbundet vil ikke være med på at hjelpepleiere, sykepleiere, lærere eller barne-og ungdomsarbeidere ikke skal få lønnstillegg ved årets tariffoppgjør. Vi krever økt kjøpekraft på lik linje med andre arbeidstakere. Vi krever ei lønn å leve av!

Fagforbundet er spesielt stolte på kvinnedagen av vårt samarbeid med Norsk folkehjelp for å gi støtte til palestinske kvinners kamp for frihet og likestilling.

Grenseløs solidaritet

Gjennom opplæring og organisering vil flere palestinske kvinner gå ut i arbeidslivet. De vil velge tillitsvalgte som skal kjempe deres sak på arbeidsplassen, slik som oss.

Kvinnekampen er internasjonal, og solidariteten er grenseløs. Din kamp er min kamp, og selv om samfunnene vi lever i har store forskjeller har vi samme mål.

Kjære alle sammen, 8. mars samles vi for å peke ut veien videre. Vi samles for å feire det vi har fått til.

Sammen skaper vi et likestilt samfunn!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.