Gå til sidens hovedinnhold

Kampen om pensjon fra første krone er ikke over – den har så vidt begynt!

Artikkelen er over 2 år gammel

Sammen med fem andre forbund i sykehusene fra hhv LO og YS gikk Fagforbundet i streik. Kravet var, og er, enkelt: De ansatte i sykehusene må få pensjon fra første krone.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er det slik at de med lav stillingsprosent, altså under 20 prosent, ikke blir innmeldt i tjenestepensjonsordningen, mens alle med større stillingsprosent eller heltid blir det.

Pensjon fra første krone må bli den nye normalen og gjelde for alle !

Fagforbundet mener at pensjon fra første krone må bli den normale løsningen for alle lønnsmottakere, både i privat som offentlig sektor. Dette er et ufravikelig krav fra Fagforbundets side.

LES OGSÅ: De som rammes sterkest er kvinner med lave stillingsbrøker og lav lønn, noe som burde gjøre grådige sykehusdirektører flaue!

Konflikten i sykehusene handlet om mellom 5 til 10 000 ansatte i sykehusene som går i lave stillinger. Fagforbundet mener at dette er blodig urettferdig og ganske uforståelig at de ikke skal få tjene opp retten til tjenestepensjon.

LES OGSÅ: Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd

I privat sektor har man liknende regler, man må tjene et bestemt beløp ( kr 96883.-), være ansatt i mer enn et år og i minst 20 prosent stilling. Reglene her er like urettferdig siden de også her rammer flest kvinner.

LES OGSÅ: Slik skal Lise spare 350.000 kroner i året – her får du 70 sparetips

Et likestillingskrav!

Kravet om pensjon fra første krone og første arbeidstime er ikke noe nytt , hverken i privat eller offentlig sektor. Dette er gjeldene avtale i kommunesektoren og har vært det i flere år. I det samordnede oppgjøret i LO – NHO området tidligere i vår stod kampen om mye av det samme. I mange innskuddsordninger blir man ikke meldt inn i pensjonsordningen før man tjener over en gang grunnbeløpet og først har jobbet et år. Partene kom frem til avtaler som forbedret ordningen, men kom dessverre ikke helt i mål.

Både Arbeiderpartiet, SV og Rødt har kommet med støtte til kampen for pensjon fra første krone, både i helseforetakene og i privat sektor, men de har ikke flertall i Stortinget. I sykehusene er det et tariffspørsmål, mens det må en lovendring til i privat sektor. Uansett vil et flertall på Stortinget som ønsker å fjerne disse diskriminerende og urettferdige reglene veie tungt på vektskåla.

LES OGSÅ: – Når de rike får mer, må noen andre betale

Høstens kommunevalg kan ikke avgjøre slike nasjonale spørsmål, men på samme måte som på Stortinget har kommunestyrene makt og myndighet til å avgjøre saker med stor betydning for den enkeltes velferd og sikkerhet.

Derfor oppfordres alle til å bruke stemmeretten sin for et solidarisk Norge, både i kommunevalget og i Stortingsvalget om to år.

Fagforbundets pensjonistutvalg i Vestfold støtter alle med lav stillingsprosent i kampen om rettferdig og lik behandling. At antallet direktører i sykehusene stadig øker og blir gitt lønninger de fleste bare kan drømme om og at sykehusstyrene i stillhet godtar dette bør for folk flest være en vekker!

Bruk stemmeretten, vær med å påvirke, fjern ulikhetene!


Kommentarer til denne saken