Gå til sidens hovedinnhold

Kan en fra Nøtterøy løse klimakrisen?

Det må bli et ufravikelig krav at verdenstemperaturen stabiliseres under +2 ℃ i forhold til førindustriell tid. Økningen er nå på +1,1 ℃ . Kan passere + 2 ℃ i 2046 på vei mot + 3,3 ℃ i 2100; mot «Hothouse earth». - Stabilisering krever en kraftig reduksjon i utslipp av klimagasser for å unngå klimakrise.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en fra Nøtterøy som kan bidra til dette mer enn de fleste.

Han heter Kårstein Eidem Løvaas, sitter på Stortinget i sin andre periode, er første representant fra Vestfold og representerer regjeringspartiet Høyre.

Sjefen hans, som bor i statsministerboligen, er fra Bergen og heter Erna Solberg, mener vi «allerede nå bør legge en plan B for jula». Han bør ta initiativ til at hun snarest mulig legger en plan A for å løse klimakrisen

Mye er skrevet om Greta Thunberg, men ingen kan ta fra henne at hun har bevisstgjort millioner på hvor alvorlig konsekvensene av klimaendringene kan bli. – Hun brukte kun noen få måneder på å komme fra «skolestreik for klima» foran Riksdagen til talerstolen i FN.

LES OGSÅ: Færder setter trolig ny varmerekord. Det vekker oppsikt blant verdens fremste eksperter

Bergenseren har brukt 40 år fra hun ledet Operasjon Dagsverk til å få en fast plass for Norge som ett av 15 medlemmer i FNs Sikkerhetsråd. Hun har to år på seg for gjennomføring av en langt viktigere operasjon. Hun bør bruke tiden godt.

Det sier seg selv at klimakrise i Norge kun kan unngås hvis klimastormaktene tar ansvar. - Om «null-komma-Norge», «mikro - Færder» eller «mikro - Tønsberg» leverer på egne utslippsmål eller ikke har liten betydning i en slik sammenheng. Dette betyr ikke at norsk klimapolitikk er uvesentlig, men den må endres fra lokal og nasjonal til først og fremst å være global.

Kina, USA, EU, India og Russland står for 2/3 av utslippene av klimagasser i verden og det halve av verdensbefolkningen. - Disse landene har følgelig mest å ta tak i for å få utslipp ned og har flest som vil lide permanent hvis det blir for varmt.

LES OGSÅ: Tønsberg-selskap bygger grønn fabrikk

FN handlingslammet

FNs klimaregime er svært langt ifra å levere på egen klimaambisjon. Ved undertegning av klimakonvensjonen i 1992 for å «forhindre farlige menneskeskapte påvirkninger av klimasystemet» var økningen på lave +0,46 ℃. Utviklingen tilsier at dette regimet er en organisatorisk bastard som ikke ville sett dagens lys basert på den kunnskap vi nå har om konsekvensene av klimaendringer. Å ha klimamål uten relevante virkemidler vil aldri gi nødvendig resultat.

FN-pakten fastslår at nasjonale grenser er ukrenkelige uten hensyn til at nasjonale utslipp av klimagasser varmer opp en atmosfære som tilhører oss alle. FNs krav om enstemmighet i klimaspørsmål gjør derfor regimet handlingslammet.

LES OGSÅ: Ny barnehage blir utsatt: – Kanskje heller to mindre, enn én stor?

Skal FN bli et verktøy klimastormakten, og vi andre, vil ha glede av , må det på plass et «FNs Klimaråd», et «UN GREEN Council», med samme mandat i klimaspørsmål som FNs Sikkerhetsråd har for å opprettholde fred og sikkerhet; mandat til å fatte klimavedtak alle nasjonalstater er forpliktet til å innordne seg etter.

Med plass i Sikkerhetsrådet har Norge en unik anledning til å sette «klima» på agendaen og tilføre FN, gjennom et FNs Klimaråd, tilstrekkelig beslutningsevne og handlekraft til å levere på egen klimaambisjon.

Dette kan en stortingsrepresentant fra Nøtterøy gjøre noe med. Velgerne forventer det.

Kommentarer til denne saken