Gå til sidens hovedinnhold

Kan vi redde Tønsberg?

Tønsberg er Norges eldste by, men hvem ser det.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har sagt det mange ganger: Tønsberg der fremtiden skapes og historien bevares. Slik burde det være. I stedet var det viktigere å få barn til å smile.

Tønsberg har en historie som vi burde ha tatt vare på. I stedet ble middelalderen og det bevaringsverdige i byen revet, brent uten forsøk på restaurering og oppbygging slik byen var. Tønsberg har greid å bygge byen opp med leca-blokker og firkantede bygninger og har med det eliminert mye av middelalder og historien. Og med det attraksjonen. Det moderne skulle presses inn, og det som i utlandet er de historiske attraksjonene, er forsvunnet i Tønsberg. Det kan bli en katastrofe for byen vår. De som har greid å bygge opp sine egne «palass» har en korttenkt filosofi om at nytt, moderne og betong fyller lommebøkene. I utlandet der har de tatt vare på det gamle, vedlikeholdt det og bruker det som trekkplaster for turister. Der er også lommebøkene stinne, men med en annen tankegang og mer kjærlighet for historien.

Les også

Da Per Martin kom fra ferien, ventet det flere tusen sider med dokumenter på ham: – Må vite hva man går til

På Kaldnes er det bygget en bydel som ser ut som Legoland. Sjøsiden ligger i byggenes kjeller. Mulighetene å spasere langs bryggekanten på Kaldnes er ikke enkel. Da må man spasere over balkongene og gjennom stuene til de som har kjøpt leiligheter.

Byen skulle vært tatt vare på sitt særpreg med vekt på historien. For å redde det som er igjen må dette skje i et samarbeide med næringslivet i Tønsberg, kommunen, de historiske foreningene og de historiske myndighetene i Norge. Det forplikter å være landets eldste by som i 2021 fyller 1150 år. De burde se mulighetene sammen. Vi må finne nye investorer som ser på vår fantastiske by med nye øyne, med øyne som ser Tønsberg som byen med særpreg og muligheter. Vi må ikke kopiere andre, vi må finne frem til vår måte å utvikle oss på. På denne måten kan Tønsberg bli en stor opplevelse basert på sin historie. Det er dessverre ikke mye tid vi har til disposisjon, for trangen efter å fylle opp lommebøker er for tiden større enn å bevare, vedlikeholde, og bruke historien som en ledetråd. Snorres-gate er i ferd med å forsvinne. Her vokste min egen mor opp i nummer 7. Trist at ingen ser verdiene i en gammel bygate.

Les også

Eivind raser over at det rives hus her igjen: – Det er sludder, han spiller ikke på lag

Som en diamant ligger Slottsfjellet midt i byen. Borgen eller festningen kan med fordel bygges opp og få en langt mer markert trekk i bybildet. Begynn med den indre delen av «festningen». Så kan vi senere utvide med ringmuren.

Tønsberg har mange ruiner under asfalten. Vi har vikingskip som ligger under Nedre Langgate. Vi må ta tak i kulturhistorien, få den opp og være stolte av hva vi var.

Stiftelsen Gamle Tønsberg ønsker at byen skal tas vare på, og historien løftes opp fra asfalten. Da må det tas noen grep. Vi har satt ut modeller av middelalderkirker. Vi deler ut bevaringspriser hvert år. Vi skal i gang med infoskilt på gamle bygninger og steder. Vi har laget 15 historiske hefter. Vi skal i gang med å lave en BY-BOK som skal dokumentere bygninger og steder som har kulturhistoriske verdier. Vi har filmer og bilder fra byens historie. Vi gir en gave til museet slik at de kan undervise skoleelever i byens historie.

Vi ønsker å samarbeide med andre om å dokumentere byens historie og si vår mening om byens fremtid. Norges eldste by og verdens beste by fortjener all oppmerksomhet slik at vi også i fremtiden kan være stolte av vår kjære by.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.