Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg har i lang tid vært overbevist om at fugler aller helst bæsjer på røde biler – og jeg er nokså sikker på at andre med rød bil har samme erfaring.
Vår familie eier to biler. Den ene er en rød italiener av merket Alfa Romeo, den andre en sort franskmann av merket Peugeot. Forskjellen på de to bilene er mange, både når det kommer til størrelse, tekniske duppeditter og motorkraft. Men, den forskjellen som irriterer meg mest, er at fuglene ser ut til å foretrekke å bruke den ene bilen som toalett.
Samboeren min, som kjører den svarte bilen, mener at jeg overdriver. Men det er bare fordi jeg har kjøpt vaskeavtale hos en bensinstasjon og lært å kjøre bilen inn i vaskemaskinen selv. Han ser derfor ikke all møkka.
Bekreftes i undersøkelse
En undersøkelse gjort av Autoglym, riktignok for en del år tilbake, bekrefter mine mistanker. Enkelte biler er mer utsatt for fugledritt enn andre. Og den fargen som er mest utsatt? Rød.
Undersøkelsen viser til at 18 prosent av fuglene bæsjet på røde biler. Blå og svarte biler skal visstnok også ganske være ganske utsatte, med henholdsvis 14 prosent og 11 prosent.
Skal man være tryggest mulig på at fuglene ikke bruker bilen som toalett, skal det visstnok være tryggest å eie en bil som enten er hvit, grå/sølv og grønn.
Undersøkelsen ble gjennomført i Storbritannia, men med bare 1.000 biler i testgruppa er det nok ikke snakk om tung vitenskap.
– Tilfeldig
Jeg tok kontakt med Færders største fugleelsker og hobby-ornitolog, Cathrine Palm Spange. Spørsmålet mitt anså hun for å være et av de rareste hun har blitt stilt av en journalist før. Med dét sagt, så er heller ikke fugleelskeren helt overbevist om at denne undersøkelsen holder mål.
– Det er nok mer av en tilfeldighet og hvor store andeler biler i ulike farger. Men hvis vi ser på et gjennomsnittlig nabolag i dagens Norge så er andelen parkerte biler forholdsvis stor kontra åpne sletter, trær og busker. Så forklaringen er kanskje å hente hos en matematiker og statistiker som kan beregne sjansen for at drittklatten havner på en bil kontra andre steder? Hva vet jeg, sier hun.
Selv om man kan bli skikkelig irritert over at klatt på klatt med hvit fuglebæsj havner på ruta, mener hun at vi må prise oss lykkelige over fuglenes velfungerende tarmsystem.
– Hva hvis alle våre venner der oppe i luften ikke fikk gjort fra seg, fløy rundt med konstante forstoppelser, vonde mager og ikke fikk skite? For noen dager siden var jeg faktisk i den ulykkelige situasjonen, og jeg kan love deg at humøret var på bunnivå og lunta særs kort. En fugleflokk i nabolaget i det samme konstante drittsinne og forstoppa bakparter anser jeg for mye å være mye verre, ler hun.
Det aller beste vil altså være å ta det hele med et smil, mener hun.
– Bruk en lunka klut, tørk av dritten på bilen, og pris deg lykkelig for at vi har flygende venner med velfungerende tarmsystemer. Og bytt til grønn bil hvis problemet blir for stort.
Er det meg?
Kanskje er det ikke fargen på bilen det kommer an på. Kanskje er det rett og slett personen bak rattet. For jeg har faktisk opplevd å bli bæsjet på av fugl mer enn fire ganger i løpet av livet. Jeg har stått midt på Trondheim Torg med rennende fuglebæsj i håret. En liten klatt traff også baksiden av øret – og det har jeg hørt er like sannsynlig som å vinne i lotto.
Eller så er det bare karma …

Hun kunne opplyse at hun hadde hørt om noe nytt som skulle komme, som het video. Jeg var himmelfallen.
