Gå til sidens hovedinnhold

Kielland Lund, Tomter, Nella og resten av lærerne våre på Tønsberg Gymnas 

Til stadighet minnes jeg lærerne vi hadde på Tønsberg Gymnas på slutten av 60 tallet. Fargerike, spesielle og dyktige. Humoristiske? Ja, de fleste var gudbenådet med en utstrakt form for humor. Både bevisst og ubevisst, vil jeg påstå. 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I hyggelige lag blir ofte lærerne våre tema under en festmiddag. Og alle til stede har historier fra denne tiden. Vi humrer og koser oss over en endeløs mimring. Kielland Lund, som ikke var så høy av vekst, ble kalt for Spretten. Han var inspektør og kom inn i klassen før hver tentamen og proklamerte at de med etternavn som begynte på A til og med K skulle sitte på rom nr. 21. Lærerne som satt vakt rettet innleverte oppgaver eller gikk altfor forsiktig rundt i rommet – slik at det var umulig å konsentrere seg.

I gymnastikk for gutta: Smith, Benserud og ikke minst Tomter. Benserud hadde vi til de grader respekt for. Skolelaget TG i fotball gjorde det veldig bra i en fylkesturnering mellom alle skolene. Vi skulle spille semifinale. I Lystlunden i Horten. «Bare vi ikke trekker Sandefjord!», sa Benserud. Han skulle trekke semifinalene. Første kamp: «Tønsberg Gymnas!» Benserud skulle trekke igjen, altså vår motstander. «Sandefjord!!» sa Benserud. Så lente han seg mot guttegjengen og sa lavt: «Fa-en!» Vi vant finalen.

Undertegnende var keeper. Vi holdt tale for vår lagleder. Da rant det en tåre nedover sinte Benseruds kinn!

Puskas var en god fotballspiller. TK-gutt. I gymsalen på Fylkesmuseet dro han en finte på Tomter slik at han føyk rett i ribbeveggen. Stillingen var 2–2 og Tomters lag kjempet desperat. «Vi må slutte nå, det ringer snart inn til ny time og vi har Nella i tysk». Man kom ikke for seint til Dannels timer. «Fortsett», skreik Tomter. Ingen går herfra før vi har en vinner. Tomter fikk ballen, kjørte på i full kraft slik at to elever, en fra Andebu og to fra Barkåker, ble grusa og lagt i parketten. Tomter scora. 3–2 til hans lag. «Takk for i dag», ropte Tomter. Og vi fikk kjeft av Nella.

Vi hadde Skånes i et eller annet fag. Husker ikke hvilket. Men jeg husker en fantastisk episode. Skånes hørte litt dårlig. Vi hadde fått tak i noe løskrutt fra 17. mai. Vi heiste lærerstolen opp, plasserte dette kruttet under stanga på setet slik at da Skånes satt seg så smalt det. «PANG!». Og litt kruttslam steg opp. Da lente Skånes seg fram og sa til en Kverneggen, som satt på første rad; «Sitter du der og røyker?»

Jeg har flere fantastiske historier på lager fra gymnastiden. Får jeg ånden over meg kommer det noen til ved en senere anledning.

Kommentarer til denne saken