Gå til sidens hovedinnhold

Kjære ordførere! Nå ber vi dere om hjelp – hjelp til å få evakuert barna i Moria!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I flyktningleiren Moria i Hellas sitter 1000 barn uten foreldre. De sitter fast i en leir med 20.000 personer, en leir beregnet på 3000 personer. Det er velkjent hvor ille forholdene er i leirene, både sanitærforhold, tilgang på hygieniske artikler og tilgang på medisiner og helsehjelp. Leger Uten Grenser er til stede som en av få hjelpeorganisasjoner. Representanter derfra sier at når koronaviruset treffer leiren, er utfallet høyst sannsynlig mange dødsfall og mange barnedødsfall. En varslet katastrofe, altså.

Det er flere flyktningleire i Hellas. Tyskland har invitert til en dugnad for å evakuere de 1600 mest sårbare barna, og så langt har 8 land sluttet seg til. Tyskland og Luxemburg starter evakuering allerede i slutten av uken. Det er altså mulig, og det eneste naturlige er at Norge blir land nummer 9 i det Angela Merkel kaller koalisjonen av velvillige.

Denne uken ble et opprop med over 46.000 underskrifter og støtte fra mange av de store norske organisasjonene overlevert Justis- og beredskapsdepartementet. Oppropet krever at Norge bidrar til å evakuere ut barnefamilier fra Moria.
Men den norske regjeringen har altså foreløpig sagt nei til å ta imot noen av disse barna.

Flere norske kommuner støtter imidlertid kravet om evakuering av barna. I skrivende stund har alle de store byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand støttet kravet. Det har også kommuner som Risør, Hamar, Lillehammer, Bodø, Harstad, Vestvågøy, Vågan og Kvinnherad gjort. Flere av dem har også sagt at de ønsker å ta imot noen av flyktningene i sin egen kommune.

Nå ber vi derfor dere også, kjære ordførere i Vestfold og Telemark: Bli med og støtt oppropet til regjeringen og vis deres solidaritet med de aller mest sårbare. I forrige uke døde en 6-åring i brann i Moria. Denne uken døde en 16-åring. Vi kan ikke akseptere at flere barn dør, innestengt i disse leirene. Derfor haster det med handling - før koronatrusselen treffer leirene med full kraft.

Det er på tide at vi tar på alvor at vi er èn verden. Det har koronaviruset vist oss, og det samme gjelder også flyktningsituasjonen - i aller høyeste grad. Barna er som kjent de mest sårbare, og leire som Moria er et sted ingen barn skal måtte vokse opp. Det er et sted ingen barn skal måtte tilbringe en eneste dag av livet sitt!

Kjære ordførere, det er NÅ barna trenger oss. Det er nå norske kommuner kan stå frem som gode eksempler og minne regjeringen på at Barnekonvensjonen gjelder - og at den gjelder for alle barn.


Christina Grefsrud-Halvorsen
Ressursgruppen for evakuering av Moria

Jan Otto Myrseth
Biskop i Tunsberg bispedømme

Marta Botne
Domprost i Tønsberg

Ingrid Jevne Schmidt
Fylkesleder Norske Kvinners Sanitetsforening Vestfold og Telemark-Øst

Henriette Beate Berggren
Lokallagskoordinator Dråpen i Havet Vestfold

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.