Gå til sidens hovedinnhold

Kjære tenåringsforelder, vær litt ekstra på alerten

Kalenderen viser 30 april 2021. Ungdommene våre har levd med smitteverntiltak i over 1 år. Ett år! Tenk det. Det hadde nok hverken du, jeg eller ungdommen tenkt for ett år tilbake.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du og jeg har flere tiår å fordele trøttheten på. Vi har vært ungdommer, vi har vært på fest på stranden, vi har hatt vår første sommerflørt - vi har vært ungdom i en tid ingen la seg borti hvor tett på hverandre vi var. Et år er forferdelig lenge i livet til en tenåring. Men! - Nå begynner vi å se lys i tunellen. Myndighetene antyder at mot sommeren vil livet bli mer slik vi er vant til å leve.

Våren er en perfekt tid for ungdom å møtes, og det er mange tradisjonsrike dager i mai. Først kommer natt til 01 mai, dernest natt til 17 mai - som i år i tillegg er en langhelg med fri fra torsdag. Ungdommer møtes ofte ute disse kveldene - på strender, rundt skoler og barnehager, i parker, i skogen og i hager. Ungdommene vi møter ute er utsultet på sosial kontakt. De savner å møte venner. De savner å være ungdom. Det forstår jeg så godt! Derfor er jeg litt bekymret for at noen kommer til å overdrive alkoholforbruket og krysse grenser de ellers ikke ville krysset disse dagene.

Politiet, flere fra kommunen og frivillige er ute for å passe på, men vi klarer det ikke alene. Vi ønsker ikke at ungdom skal bli utsatt for eller utsette andre for noe de kommer til å angre bittert på.

Så, kjære tenåringsforelder. Vær litt ekstra på alerten disse kveldene.

Ta en samtale med ungdommen din før kvelden kommer, tilby deg å kjøre og lag avtaler om å holde kontakten i ny og ne. Ha lyd på telefonen og vær kjørbar, så du kan hente.

Gå en tur ut i nærmiljøet sammen med foreldre til klassevenner. Still med nattmat når ungdommen kommer hjem. Vær interessert! Spør om planer og hvor det skjer noe i kveld. Høyst sannsynlig blir du møtt med at du bryr deg for mye, men det er akkurat det du skal gjøre - bry deg (litt for mye).

Med ønske om lysere tider og en fin vår og sommer, politikontakt Solveig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.