Gå til sidens hovedinnhold

Kjære vene…

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Karakteristisk for Tjøme er de mange «hvalryggene»/svabergene som er så tydelige blant annet i Moutmarka og på Verdens Ende. Disse vakre blankskurte fjellformasjonene som isen så vakkert har formet og som er en fryd for barn å bestige. De finnes også i mange hager og ellers omkring på Tjøme, store som berg eller mindre høyder, alltid pekende nord/syd.

På Ormelet hadde vi noen prakteksemplarer inntil ganske nylig. Praktfulle lå de der, på Lille Kjære, den solfylte idylliske» eiendommen som mange har hatt ønsker om å eie. Det har vært både hus og uthus og låve der før. Det var trær og busker som skjermet for vinden og for veien, plass for lek for de små, jord til kjøkkenhager og sol fra tidlig morgen til sen kveld.

På Lille Kjære er dette karakteristiske trekket på Ormelet nå sprengt i filler. For å gi plass til flest mulig boliger. Antagelig ville tomten ha kunnet romme 3-4 boliger uten å fjerne hvalryggene og den ville dessuten fortsatt å være en særegen eiendom i miljøet for øvrig. Jeg er ikke alene om å utbryte «Kjære vene, hva har de gjort?»

Noen sommergjester har tillatt seg å sprenge bort svaberg som de har funnet sjenerende for båt-og/eller badelivet. Det har blitt avisoppslag, påtale etter miljøvernloven, trussel om dagbøter og pålegg om å rekonstruksjon av svaberget.

Hvorfor har denne sprengingen blitt tillatt? Ingen myndighetsperson har tatt til orde for å få de to hvalryggene rekonstruert eller byggherren stilt for retten for en miljøforbrytelse. Hvem ivaretar verdiene av vår naturarv og Tjømes særpreg?

Det er nå verdt å følge med på byggingen i Pytterønningen. Skal denne store, kuperte eiendommen også flates ut, trær hugges og fjellknauser sprenges bort? Eller kan boliger bygges på naturens premisser igjen?

Kommentarer til denne saken