(Sandefjords Blad)

– Karoline er lege med planer om fagseminar i Norge for å spre kunnskap om fødselsmerker. Jeg vil også gjøre noe, og tenkte at jeg har to bein og to lunger, forteller Luke.

Han er britisk, men gift med Karoline Gylthe Kellgren fra Sandefjord. De bor på Lahelle.

I oktober 2016 ble paret foreldre for første gang, da datteren Florence Sofie ble født på sykehuset i Tønsberg.

Gleden var stor, men det var et MEN: For datteren har et fødselsmerke, en såkalt portvinsflekk, i nesten halve ansiktet.

LES HISTORIEN HER: – Vi har møtt folk som skjermer sitt eget ansikt i avsky. Hvordan vil det bli for Florence om folk gjør slikt? (krever innlogging)

Engasjert for andre

Ikke bare har foreldreskapet snudd livet på hodet for foreldrene – datterens fødselsmerke har hatt en stor innvirkning på familiens hverdag.

De har støvsugd internett og kontaktet eksperter for kunnskap. Og de har valgt laserbehandling hos en ekspert i New York fordi de ikke synes tilbudet i Norge er godt nok.

Den følelsesmessige berg-og-dal-banen, bekymringene for datterens framtid og jakten på behandling og kunnskap har gjort dem engasjerte i saken. Ikke bare for egen del, men for andre.

– Ganske mange barn, ett av rundt 300, blir født med portvinsflekk. De fleste i ansiktet, sier Karoline.

Derfor skal Luke løpe Hornindal rundt. Det er nesten to maratonløp på én gang, bare mye tøffere: På 75 kilometer skal han opp og ned 20 fjelltopper. Det er 5.600 høydemeter.

LES OGSÅ: «Løp for livet» – for jenter i Bangladesh

– I will hurt myself

Ved å delta i Hornindal rundt i 8. juli håper han å skaffe penger, samt oppmerksomhet rundt fødselsmerker og behandlingsmuligheter.

– Hvis man ber folk gi penger, må man nesten slite for det. I will hurt myself, smiler briten, vel vitende om at fjelløpet kommer til å bli beintøft.

– Målet er å skaffe 2.000 dollar. Hittil er vi litt over halvveis. Pengene vil kunne sende fire familier fra Europa til en VBF-konferanse.

VBF står for Vascular Birthmark Foundation, en organisasjon paret har kommet i kontakt med via Facebook. VBF har gitt dem et globalt nettverk av familier som har barn med ulike fødselsmerker. For dem har dette betydd svært mye.

– Det var VBF som skaffet oss informasjon om behandling og satte oss i kontakt med spesialister, forteller Luke, som med løpet og pengeinnsamlingen vil gi noe tilbake.

Vil du bidra? På birthmark.org finner du giverinfirmasjon om Lukes løp.

«Du skal ikke løpe alene»

Med VBF-flagget opp fra løpesekken skal han opp og ned 20 fjell for Florence. Og for alle andre som har fødselsmerker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Da jeg skrev om løpet til vennene mine, sa min beste venn: Du skal ikke løpe alene – jeg blir med. Enda en venn og også min svoger har meldt seg, så vi er fire.

Luke, de britiske kameratene Jason og Jake, samt svogeren og FK Tønsberg-keeper Tobias Midtlyng (20) skal løpe sammen. Om feltet blir spredt underveis, skal de løpe sammen over mållinja med VBF-flaggene.

– Vi er et lag – opplevelsen blir sterkere når vi er sammen inn til mål. Makstiden man får løpe på, er 30 timer. Vi håper å klare det på 15.

Her (ekstern lenke) finner du mer informasjon om Hornindal Rundt, som arrangørene beskriver som Norges tøffeste fjelløp.