Først nå forteller hun historien. På sin Facebook-side skriver Høyre-politikeren fra Tønsberg en siste hilsen til hele Norges Wenche.

Del på Facebook

«Kjære Wenche, min hemmelige stebestemor. Takk for alt du gav. Takk for årene du hadde med bestefar Bertie. Han ble mer som en bestefar da du kom inn i livet hans. Takk for varme ord og alltid oppmuntring og omtanke. Det betydde mye for meg.»

– Hemmelig

Hun forklarer: – Min bestefar Bertie hadde et forhold til Wenche Foss i en del år. Vi kunne ikke snakke om det den gangen, det var hemmelig, eller diskré. Men vi barnebarna syntes jo dette var veldig stas, sier Kathrine Ebbesen Rør.

LES OGSÅ: En sann primadonna er gått bort 

Moren til Kathrine, Astri Mylius Ebbesen, utdyper historien.

– De hadde et forhold som begynte på slutten av 1980-tallet og varte i seks år. De kalte seg venner, men de var mer enn det. Wenche arrangerte hans 75-årsdag på Continental, sier Astri Mylius Ebbesen, som er kjent i amatørteatermiljøet i Tønsberg.

Fant tonen

Erling Albert Mylius var overlege på patologisk avdeling i Trondheim. Da Wenche Foss kastet glans over et arrangement i regi av Kreftforeningen på slutten av 1980-tallet, fikk de hverandre til bords. De fant tonen med det samme.

– Det var aldri offisielt, men de ble forelsket. Han tok det tungt da hun avsluttet forholdet noen år senere, sier Mylius Ebbesen.

Amatørskuespilleren har alltid beundret Wenche Foss, og husker godt det første møtet med teaterdronningen.

– De skulle komme til lunsj, hun og faren min. Jeg vasket huset og ville at alt skulle være perfekt. Vi spiste ute, og plutselig hyler Wenche og farer opp. Det hadde falt et innsekt ned i utringningen hennes, minnes hun.

Sterke minner

Kathrine Ebbesen Rør har selv sterke minner fra møtene med den karismatiske skuespilleren.

– Hun var verdens søteste. Hun lærte ham oppskrifter, han som aldri laget mat. Hun var et omtenksomt menneske, som la merke til deg som person. Hun husket oss godt fra gang til gang, og visste hvem vi var. Hun, som hadde møtt hele verden. Hennes positivitet og varme smittet over på bestefaren min, sier Ebbesen Rør.

Tok seg tid

Da Wenche Foss hadde forestillinger i Vestfold, fikk Berties barnebarn komme og se.

– Vi fikk komme bak scenen etterpå, og hun tok seg tid, forteller Ebbesen Rør. Hun synes at bestefaren Bertie ble mer nærværende de årene han var sammen med Wenche Foss.

– Han var en veldig karismatisk mann, men hadde ikke så mye tid til oss. Da hun var involvert, ble han også mer nærværende, minnes hun.

Astrid Mylius Ebbesen forteller at faren besøkte Wenche i huset hennes i Provence, og at de var mye på hytta hans i Rondane.

– Hun lærte ham hvordan man bør forlate ei hytte. En gang vi kom dit etter dem, hadde hun dekket bordet, lagt champagne og konfekt i et trau og satt igjen blomster. Hun elsket å gjøre det hyggelig rundt seg, sier Astri Mylius Ebbesen.

– Mange fine opplevelser

Sønnen til Wenche Foss, Oslo-ordfører Fabian Stang kjente godt til forholdet.

– Dette var ikke noe hemmelig. Det var mange som visste dette, sier Stangs rådgiver Rune Dahl til VG Nett.

– Det var vel litt diskret. De hadde mange fine opplevelser sammen, vet ordføreren. Turer i fjellet var blant annet noe de hadde stor glede av, sier Dahl.