I helgen gjennomførte over 300 unge sjåfører opplæringsprogrammet Ford Driving Skills For Life på Rudskogen i Rakkestad kommune. I løpet av fredagen og lørdagen fikk deltakerne bryne seg på flere lærerike øvelser som hadde som formål å gjøre ungdommen til bedre og mer bevisste sjåfører.
– Det ble en oppvekker! Vi fikk raskt kjenne på hvor lite distraksjoner som skal til for at en farlig situasjon skal oppstå, forteller Andrea Haug Rolstad.
LES OGSÅ: Strandperle mer enn doblet prisen på to år
– Flere burde deltatt
Rolstad var en av dem som i helgen deltok på opplæringsprogrammet. Selv har 21-åringen hatt førerkortet kun i to år, men etter helgen føler hun seg allerede som en tryggere sjåfør.
– Vi fikk mange forskjellige øvelser hvor vi blant annet fikk i oppgave å kjøre mellom noen kjegler mens vi skrev en tekstmelding. Der fikk jeg fort merke hvor lite som faktisk skal til før man ikke har full kontroll.
– Mange tenker at det går greit å sitte og skrive meldinger på telefonen mens man kjører bil, men jeg fikk virkelig kjenne på hvor mye oversikt man mister om fokuset ligger ett annet sted enn på veien. Bare det å fikle med musikken i bilen distraherer veldig og kan bidra til at man mister fokus akkurat lenge nok til at det blir farlig. Flere burde deltatt på dette, både unge og voksne. For det er noe som er viktig å rette fokus mot.
LES OGSÅ: Kunne du tenke deg å bo ved en kanal?
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Unge menn skiller seg ut
Maria Therese Laug Eriksson hos Bil-Service i Tønsberg forteller at helgens kurs er et årlig arrangement som hadde sin debut i Norge i år.
– Det er et verdensomspennende program under Ford regi. På Rudskogen stilte Ford med egne instruktører som med sin samlede kompetanse og erfaring skulle bevisstgjøre unge sjåfører om viktigheten med å være oppmerksomme i trafikken.
For helgens kurs hadde et større formål enn morsom banekjøring. I 2016 ble 20 unge mennesker mellom 18 og 24 år drept i trafikken. 86 ble meget alvorlig eller alvorlig skadet. En ny gjennomgang fra If viser at det er hele 2,5 ganger større risiko for at personer under 21 år blir innblandet i en trafikkulykke enn dem over 25 år. Forskning viser at dette ofte skyldes mangelfulle ferdigheter og umodenhet. Av de drepte var hele 19 unge menn.
20-år gamle Sondre Bruserud har hatt førerkortet i ett år og jobber som lærling for Bil-Service i Tønsberg. Han forteller at mangel på erfaring kan være en av årsakene til at unge menn havner i flest trafikkulykker.
– Mange tror nok at de er verdensmestere med en gang man er ferdig med kjøreopplæringen. Det kombinert med lite erfaring tror jeg nok er grunnen til at menn oftere havner i ulykker enn kvinner. Når det oppstår en situasjon i trafikken har man jo lært hvordan man skal forholde seg, men teoretisk og praktisk erfaring er to forskjellige ting.
Andrea Rolstad er heller ikke overrasket over statistikken.
– Mange gutter vil nok tøffe seg mer i trafikken enn det jenter gjør. Gutter modnes jo også senere så det kan også være en medvirkende årsak.
LES OGSÅ: Nye Horten videregående skole dytter byggebransjen i en grønnere retning
– Fart, spenning og ungdommelig frihetstrang
Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen er enig med både Bruserud og Rolstad.
– Historisk sett er gutter mer interessert i fart og spenning og er mye mer glad i bil og bilkjøring. Det bidrar også til at guttene utgjør en større del av statistikken. Når man kjører mer, blir sjansen for å oppleve en ulykke høyere.
Rolstad kommenterte at guttene bruker lengre tid på å modnes.
– Det stemmer. Det tar tid før hjernen utvikles helt og hos gutter skjer denne prosessen saktere enn hos jenter. Dette fører noen ganger til at guttene tar litt større sjanser i trafikken. Dette kombinert med ungdommelig frihetstrang, fart og spenning kan i ytterste tilfelle være en dødelig kombinasjon.
– Mobilbruk forårsaker også mange ulykker. Å sitte på telefonen mens man kjører kan nesten likestilles med å kjøre med bind for øynene. Særlig på bygdene kjører også folk ofte til og fra fest. Sent på kveldene er man mindre opplagt enn på dagen, når det kombineres med høy musikk og flere personer i bilen kan farten bli høy og distraksjonene mange.
Her er Årøen og Trygg Trafikks seks bud til unge sjåfører:
1. Hold fartsgrensene
2. Bruk bilbelte. Mange dødsulykker kunne ha blitt avverget dersom sjåfør og passasjerer hadde brukt bilbelte.
3. Dropp unødvendige forbikjøringer.
4. La mobilen ligge! Parker bilen om du skal tekste og unngå unødvendige distraksjoner.
5. Bruk refleks når du går langs veien kvelds- og nattetid. Bli sett!
6. Aldri kjør dersom du er påvirket av alkohol eller medisiner. I Norge kjøres det 130.000 bilturer i påvirket tilstand i løpet av en dag. Dette fører til mange ulykker.