(Østlands-Posten)

Det er ikke noe hokus pokus å sjekke om det er behov for å gå til innkjøp av nye dekk. Det gjelder i all hovedsak å sjekke to ting:

  • At mønsterdybden fortsatt holder lovpålagt standard. Kravet er minimum 1,6 millimeter for sommerdekk (NAF anbefaler 3 millimeter) og 3 millimeter for vinterdekk (NAF anbefaler 4 millimeter) for kjøretøy under 3500 kilo.
  • At det ikke er kutt og skader i dekkene.

– Jeg har inntrykk av at folk stort sett er mer opplyste og opptatte av dekk. De har blitt flinkere til å skifte dem ut, sier Arild Hansen, regionsjef i Dekkmann, og får støtte av leder i NAF Tønsberg og omegn, Gaute Amundsen.

– Det varierer veldig. Noen er veldig flinke, mens andre ikke bryr seg. Men stort sett er folk flinke, sier Amundsen.

Når bør man legge om?

Har du piggdekk, må du som vanlig legge om til sommerhjul innen første mandag etter 2. påskedag. Men når bør man legge om dersom man har kjører piggfritt hele året?

I år kommer påsken allerede i slutten av mars. Amundsen anbefaler å vente med dekkskiftet til etter den, i alle fall om man har planlagt en tur på hytta på fjellet i påsken.

– Er man for eksempel pensjonist og ikke avhengig av bil, kan man legge om nå. Men plutselig kan det komme store snømengder, og da kan man ikke kjøre rundt med sommerdekk, sier Amundsen.

Selv om verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge, må man ifølge lovverket ha «tilstrekkelig veigrep i forhold til føret».

Ta vare på dekkene

Ifølge Hansen er brukstiden på sommerdekk fire somre ved helt vanlig bruk, men han presiserer at dette er veldig individuelt.

Det er allikevel noen enkle grep man kan gjøre for at dekkene skal holde lengst mulig. Tar man en grundig vask og sjekk av dekkene når man legger om, vil man også raskt kunne finne ut om det er behov for nye dekk.

– Det er viktig med riktig lufttrykk, slik at man ikke får feil slittasje. Dessuten anbefaler vi at dekkene står mørkt og tørt om vinteren, vekk fra olje og kjemikalier, sier Hansen.