Jakter på et større publikum med ny Mokka

Allsidig nykommer: Nye Mokka X er en urban firehjulstrekker i den mindre SUV-klassen med mye avansert teknologi.

Allsidig nykommer: Nye Mokka X er en urban firehjulstrekker i den mindre SUV-klassen med mye avansert teknologi. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med en ekstra «X» i modellbetegnelsen håper Opel at den fornyede utgaven av Mokka vil tiltrekke seg et større publikum.

DEL

TestMokka har spilt en viktig rolle i Opels comeback på salgslistene de siste årene. Denne «mini-SUV»-en har spesielt rekruttert kunder til Opel-forhandlerne som har satt pris på et høyreist design som kombinerer det tøffe og sportslige. Over 500.000 biler er solgt i Europa, opplyser Opel. Modellen markedsføres også av bilmerkene Buick, Chevrolet, Holden og Vauxhall i det store General Motors-systemet.

Nye Mokka har fått et nytt og friskere eksteriørdesign enn før. Bokstaven «X» på bakluka skal signalisere at dette dreier seg om en bilmodell som takler ekstra utfordrende kjøreforhold, forklarer Opel.

Fronten har blitt renere og mer elegant. Den doble vingen i baklysene vises tydelig i mørket – baklys som nå har fått LED-teknologi.

Moderne interiør

På plass bak rattet i nye Mokka X møtes sjåføren av et helt nytt interiør. Instrumentpanelet har fått en mer horisontal layout, og dashbordet har klare likhetstrekk med det du finner i Opel Astra.

Midtkonsollen er konstruert rundt nye 7- og 8-tommers berøringsskjermer, lastet med en ny generasjon multimediesystem som selvfølgelig støtter Apple CarPlay og Android Auto for speiling av innhold fra smarttelefoner.

Vi ble spesielt imponert over de ergonomiske setene testbilen vår var utstyrt med. Lengdejusterbar setepute (lårstøtte) og elektrisk justerbar korsryggstøttle ga en meget behagelig sittestilling. Med den høye seteplasseringen fikk vi dessuten god oversikt over veien.

Mokka X kan utstyres med nyeste utgave av Opel Eye frontkamera. Systemet gjenkjenner trafikkskilt og utløser en alarm dersom du nærmer deg andre kjøretøy for fort bakfra.

De avanserte LED-frontlyktene, som har fått mye positiv omtale i andre Opel-modeller, kan også leveres til nye Mokka X. Systemet har ni ulike lysmønstre og sørger for å tilpasse lyset avhengig av hvor – og hvordan – du kjører. Faktorer som hastighet og vinkel på rattet avgjør hva som er den best egnede belysningen til enhver tid.

Det lille extra: X-merket til Mokka symboliserer en røffere bil med offroad design og ekstra bakkeklaring kontra mer tradisjonelle modeller fra Opel.

Det lille extra: X-merket til Mokka symboliserer en røffere bil med offroad design og ekstra bakkeklaring kontra mer tradisjonelle modeller fra Opel. Foto:

Nye motorer

I tillegg til en 1,6-liters dieselmotor med 136 hestekrefter, leveres Mokka X med den nye generasjonen turbo bensinmotorer fra Opel. I Mokka X kommer 1,4-literen med 140, alternativt 152 hester, den kraftigste kombinert med en sekstrinns automatgirkasse og adaptiv firehjulsdrift. Vi kjørte sistnevnte drivlinje, som sto i stil med bilens utstråling.

Firehjulsdriften i nye Mokka X har en elektromagnetisk flerplateclutch. Når underlaget er tørt, er det kun forhjulene som driver bilen, slik at bensinforbruket holdes nede. Avhengig av underlaget vil elektronikken sørge for variasjon av driften fra 100 prosent forhjulsdrift, til å fordele inntil 50 prosent av kreftene mellom de to akslene.

Mokka X har også både bakkestartassistent, som automatisk aktiverer bremsen når du starter eller parkerer i bratte bakker, og utforbakkeassistent, som regulerer farten i nedoverbakke (slik at du ikke trenger å bremse).

Personlig assistent

OnStar er en ny løsning fra Opel som inkluderer en personlig rådgiver (av kjøtt og blod!) som for eksempel kan hjelpe med å finne fram til dit du skal. Vi testet løsningen og fikk umiddelbart overført kjøreruten til navigasjonssystemet i testbilen av den hyggelige personen som mottok vår forespørsel.

En viktigere side ved denne løsningen er likevel sikkerhetsaspektet. Ved en kollisjon vil innebygde sensorer automatisk varsle en rådgiver, som vil kunne tilkalle nødetatene og gi dem GPS-plasseringen til skadestedet. OnStar-folkene kan også gi politiet plasseringen hvis bilen blir stjålet – og for eksempel hindre at den kan startes på nytt.

I tillegg kan bilens systemer kontrolleres via såkalt remote diagnose. Trykker du på OnStar-knappen, kan du få utført en liten helsesjekk av bilen din før du legger ut på langtur.

Etter en gratis prøveperiode i forbindelse med bilkjøpet, må du betale abonnementskostnader for disse tjenestene, opplyser Opel.

Raffinert: Opel Mokka X har et tydelig førermiljø med god kvalitetsfølelse.

Raffinert: Opel Mokka X har et tydelig førermiljø med god kvalitetsfølelse. Foto:

Flere modeller på vei

Allerede i løpet av året får Mokka X selskap av nye Crossland X, som ifølge Opel vil kombinere et spennende design med SUV-ens egenskaper. Også en ny crossover i C-segmentet basert på Peugeot 3008 er under utvikling.

Likevel er det kanskje elbilen Ampera-e det knytter seg størst forventninger til i 2017. Med en oppgitt rekkevidde på 500 kilometer blir dette den nye elbilsjefen når den lanseres til våren.

Opel Mokka X

Testet modell: Mokka X 1,4T 152 hk 4x4 Premium aut.

L/B/H (meter): 4,28/1,78/1,66

Motor: 1,4 bensin/152 Hk/245 Nm

Ytelser: 0-100 km/t: 9,7 sek. Toppfart: 193 km/t

Forbruk: 0,65 l/mil. CO2: 148 g/km

Priser (kr.): Fra 274.400. Testbil: 387.300 (inkl. ekstrautstyr).

Artikkeltags