NAF: – Velger stil framfor sikkerhet

Ikke velg løse sko når du skal kjøre bil, råder NAF.

Ikke velg løse sko når du skal kjøre bil, råder NAF. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

NAF mener norske kvinner muligens er uvettige i valg av skotøy.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

NAF skriver i en pressemelding at kvinner velger stil foran sikkerhet i sommervarmen. Riktignok baserer de seg på en undersøkelse gjort blant britiske kvinner, nærmere bestemt forsikringsselskapet Sheila’s Wheels', men mener det er overførbart også til norske fotbrønner.

– Selv om dette var en britisk undersøkelse, vet vi av erfaring at resultatene kan være tilsvarende for norske, kvinnelige bilførere, sier Marlene Engan, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

(Sheilas wheels har for øvrig en helt fabelaktig rosa nettside som er verdt et besøk for fargen alene.)

Farlig

Selv om grunnlaget for NAFs påstand om at norske kvinner også kan velge stil foran sikkerhet framstår i tynneste laget så er det like fullt en viktig påminnelse.

– Fottøy som gjør at du ikke har en konstant, trygg og rask kontakt med pedalene svekker dine egenskaper som sjåfør og kan få fatale konsekvenser. I det øyeblikket det skjer noe er det viktig at skoen følger med fra gass til brems - om ikke skoen gjør det, kan den henge fast i gulvmattene eller pedalene. Ha ett par sko liggende bak i bilen og bytt til disse, uansett om du er kvinne eller mann, sier Engan.

LES OGSÅ: UP: – Det hjelper ikke at vi ergrer oss over det

10 prosent av de spurte i Sheila's Wheels' undersøkelse svarte at de hadde nesten-kolidert eller kolidert som følge av at dårlig fottøy har falt av eller ramlet under pedalene mens de har kjørt. Likevel svarer 23 prosent at de ikke gidder å skifte til egnet fottøy. Vi får anta at de som nesten har, eller har, krasjet ikke hører til sistnevnte gruppen.

Bruk sunn fornuft

Engan råder alle til å bruke sunn fornuft og tenke seg om før de setter seg bak rattet. Å skifte sko tar bare noen få sekunder, det bør alle ta seg tid til før de starter motoren. Å kjøre barbent er heller ikke et alternativ. Selv en liten stein kan utløse refleksen hvor du trekker til deg foten, i stedet for å trykke den normalt ned.

LES OGSÅ: Satser på brukt premium

– Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at heller ikke den er særlig godt egnet til bilkjøring, sier Engan.

Velger du stil eller sikkerhet?

Gidder du å skifte sko før du setter deg bak rattet, eller går turen hjem fra stranda i flip-flops? Bekjenn dine skosynder i kommentarfeltet.

Artikkeltags