Er det bare gode sjåfører i Norge?

Vi er i alle fall overbevist om at vi selv er gode sjåfører.

I en ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Trygg Trafikk kommer det frem at bare én prosent anser seg selv som en dårlig sjåfør.

Den store majoriteten anser seg selv som en god sjåfør, mens 17 prosent mener at de er midt på treet.

99 prosent anser seg selv som en god eller middels sjåfør.

Det er heller ikke nevneverdige forskjeller mellom menn og kvinner, ei heller når det kommer til alder og landsdel. Ja, vi synes til og med det samme om partneren vår.

LES OGSÅ: Bil på autovern – sjåføren ble arrestert

– SÅ MANGE FANTASTISKE SJÅFØRER HAR VI IKKE

Resultatene får Trygg Trafikk til å reagere.

– I Norge har vi har grundig kjøreopplæring og mange gode sjåfører, men det ser ut til at vi overvurderer oss selv litt. Så mange fantastiske sjåfører har vi rett og slett ikke her til lands, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen til Side3.

Hun mener vi er nødt til å få en «reality check» når det kommer til egne ferdigheter.

– Å ta med seg den innstillingen ut på veien, kan i verste fall få tragiske følger. Sunn fornuft og en solid porsjon forsiktighet er noe av det viktigste du kan ha med deg bak rattet, sier hun.

LES OGSÅ: Stor trafikkundersøkelse i Tønsberg

HAR STOR TRO PÅ SEG SELV – MEN TOPPER ULYKKESSTATISTIKK

Det er spesielt erfarne menn som ifølge Trygg Trafikk har et altfor positivt syn på egne kjøreegenskaper.

Blant kara mellom 45 og 65 år mener 88 prosent at de er en god eller svært god sjåfør. Likevel topper denne gruppen ulykkesstatistikken. Nær halvparten av dem som har omkommet hittil i år er menn over 45 år.

– Menn er overrepresentert på ulykkesstatistikken, og det er mange grunner til det. Blant annet kjører menn generelt mer både i fritids- og yrkessammenheng. Men vi kommer ikke utenom at de voksne kara faktisk nå utgjør en særlig risikogruppe – selv om de kanskje ikke tror det selv. Det bekymrer oss, sier Årøen.