Du mister ikke lappen i Norge – selv om du råkjører i utlandet

IKKE I NORGE: Dersom du kjører for fort og mister førerretten i utlandet gjelder ikke det i Norge. Foto: Scanpix
Unntaket er hvis du blir tatt med promille.
[Broom] Det er langt fra alle som setter seg på et fly til sørligere strøk nå i sommer. For mange er også bilferie i utlandet minst like aktuelt.
Vi skal ikke lenger enn til nabolandene våre Sverige og Danmark før fartsgrensene øker til henholdsvis 120 og 130 km/t.
Da kan det for noen være fristende å tråkke litt ekstra på gassen. Men hva skjer egentlig dersom du blir tatt med altfor høy fart i utlandet, og i verste fall blir fratatt lappen. Mister man førerretten også i Norge?
Vi har tatt en prat med Utrykningspolitiet, og svaret vil kanskje overraske deg.
LES OGSÅ: Har vært opp mot 40 grader i omsorgsboligen i sommer: – Nå er jeg lei. Det skjer jo ingenting (+)
Kan fortsette turen i Norge
Si at du er på bilferie i Sverige og kjører altfor fort. Svensk politi stopper deg og fratar deg lappen, på lik linje med et tilsvarende scenario i Norge. Hva skjer så med førerretten i Norge?
– Dersom du mister førerkortet i utlandet på grunn av fartsovertredelse, er det kun gjeldende i landet hendelsen skjer, forteller konstituert UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen til Broom.
– Det vil si at man kan fortsette kjøreturen hjemme i Norge?
– Det stemmer. I dette eksempelet vil du kun miste førerretten i Sverige. Vi har ikke hjemmel til å ta førerkortbeslag dersom ikke hendelsen har skjedd i Norge, legger han til.
Med andre ord kan du råkjøre i utlandet – uten å miste lappen i Norge eller øvrige land. Det finnes imidlertid ett unntak.
LES OGSÅ: Avviser rasismeanklage fra gjest: – Rasisme er svært alvorlig og skal ikke misbrukes (+)
Promillekjøring meldes videre
Dersom man blir tatt for promillekjøring i utlandet (over 0,5 promille) kan du også tape førerretten i hjemlandet.
– Innen seks måneder har norske myndigheter rett til å ta førerkortet også i Norge. Her vil hver enkelt situasjon vurderes, sier Larsen.
UP-sjefen forteller videre at politiet i samtlige EØS-land har et godt samarbeid, og vil underrette hverandre om slike hendelser.
– Dersom vi kommer over en slik situasjon, vil naturligvis politiet i hjemlandet til sjåføren bli tipset. Da blir det opp til norske myndigheter, i dette eksempelet, å avgjøre hvorvidt førerretten også skal mistes her, sier Larsen.
LES OGSÅ: Prøvde å stjele giga-flamingo – det gikk ikke helt som planlagt... (+)
Disse hastighetene ryker lappen
Hvert år skriver UP ut mellom 80.000 og 90.000 forelegg for fartsovertredelser i trafikken. I tillegg blir rundt 5.000 førerkort inndratt for kortere eller lengre tid.
Ikke overraskende skal det mindre til der fartsgrensen er lav. I 60-soner og under, mister du førerkortet hvis du blir stoppet i 26 km/t eller mer, over fartsgrensen. Dette øker til 36 km/t i 70- og 80- og 90-sonene, mens tallet er på 41 km/t i hastigheter over dette.