«I Norge jobber WWF med å legge press på norske myndigheter for å innføre tøffere sanksjoner overfor Brasil som konsekvens av den dramatiske økningen i avskoging», skriver WWF til meg i et nyhetsbrev i dag. Så fint, da! Dette har jeg sansen for. Det kan virke som om vi spiller på lag!

«En mest mulig intakt natur er avgjørende for å bevare naturmangfoldet, og det gjør også naturen mer motstandsdyktig mot klimaendringer», argumenterer WWF, og jeg kunne ikke vært mer enig. Her har vi støtte fra FNs miljørapporter for 2019, som fastslår at tap av naturareal er et av de aller største miljøproblemene vi har. Bra, Solhjell! Du har skjønt det, for jammen må de skjerpe seg der nede i Brasil.

Så deilig at vi nordmenn som vanlig er bedre enn brasilianerne, slik vi pleier å være, også i fotball, for vi har jo forstått det, at alt henger sammen. Natur og klima er to sider av samme sak. Forskerne har påvist det. Selv et barn kan forstå det, for såpass innlysende er det egentlig. Men en gjennomsnittlig stortingspolitiker forstår det ikke, for det var ikke slik det var satt opp i Excel-arket til den lobbyisten som nettopp kom innom kontoret, i smug.

Forstår WWF-sjefen det, at natur og klima henger sammen, der han står smilende på Fosen, omgitt av havørn uten vinger og smadrede rypekropper? Det flåsete smilet. De overfladiske kommentarene. Den kameratslige vitsingen med NVE, OED og vennene fra svingdøra. Mye tyder på at han har  svelget reklamespråket fra kommunikasjonsbyråene rått. Har mannen begrenset forståelse for retorisk analyse? Er WWF-sjefen for tonedøv til å oppfatte de falske tonene i Statsministerens grønne frase?

For å oppsummere: I Norge jobber WWF med å legge press på norske myndigheter for å innføre tøffere sanksjoner overfor Brasil. På oppdrag fra EU jobber WWF med å støtte industrialisering av norsk natur, slik at kantinevennen Erna kan score noen billige poeng hos Angela, og slik at klimafryktprofitører kan tjene seg søkkrike på grønne sertifikater, mens atmosfæren fylles av drivhusgasser fra den maltrakterte myra.

Dere er kanskje gode på bortebane, WWF, men kan dere spille kamp på hjemmebane også? Dette gjenstår å se. Velkommen til en markering mot klimafiendtlig og naturødeleggende vindturbiner søndag 8. september, foran Stortinget. Appellene starter klokken 13, og dere er velkomne til å bidra.