Vi må bli flinkere til å bruke klærne våre mer. Vi kaster alt for mye klær. Hver av oss kaster rundt åtte kilo klær i restavfallet, og tre kilo blir gitt til Fretex i året. Det er fordi vi henger oss på de nye trendene, og kjøper nye klær.

Det virker som vi får «angst» av å bli sett med de samme plaggene mange ganger. Istedenfor at vi bruker de klærne vi har, så kjøper vi nye. Når vi har kjøpt nye klær, så har vi ikke plass til de gamle. Klærne blir da kastet, eller gitt til Fretex. Fretex er den eneste gjenbruksstasjonen som tar imot brukte klær i stor skala. I løpet av en dag får Fretex inn ca. femti tonn klær.

Dreper folk i fattige land

I episode to av NRKs program «Sløsesjokket» sier Fredrik Solvang at for å produsere én jeans, trenger man ca. fire tusen liter vann. Det er mye vann for at du vil ha en ny jeans! I åtti prosent av nyproduserte klær er det også olje. Olje blant annet fra Nordsjøen. Det er helt forkastelig. Tekstilproduksjonen foregår i fattige land, for at vi skal få så billige klær som mulig. De slipper ut miljøgifter og kjemikalier fra denne produksjonen. Alle de farlige gassene og stoffene gjør at de fattige som bor ved tekstilproduksjon oftere får kreft enn andre. Dette gjør tekstilproduksjonen til nummer to på lista over de som forurenser mest i hele verden. Det er helt galt. Vi må skjerpe oss.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Hva kan gjøres?

Istedenfor at vi skal kaste så sykt mye klær så kan vi reparere dem, bruke dem på nytt. Hvis vi kan levere klærne våre til reparasjon, eller reparere de selv når de blir ødelagt, så vil vi også kaste mindre klær og få brukt de lenger. Vi kan også kjøpe få kvalitetsplagg istedenfor masse billige klær av dårlig kvalitet. Da hjelper vi til å kutte miljøgiftene på de plaggene vi bruker. Vi må gjenbruke råvarene som allerede er i tekstiler, og ikke bruke helt nye råvarer, når vi produserer nye klær.

Sånn vi holder på dreper kloden. For å redde kloden er gjenbruk viktig. Også gjenbruk av klær. Jo mer klær vi bruker på nytt, jo mer hjelper vi folk i de fattige landene slik at de får sunnere miljø å vokse opp i, og får bedre helse. Dette vil også bidra til mindre CO2-utslipp, som er viktig for jordas klima.