– Det kan nok være fristende å stappe alt ned i en svart søppelsekk. Men det er en svært lite miljøvennlig måte å kvitte seg med all emballasjen på, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Selv om jula kan være hektisk, minner hun om at det er lite som skal til for å sørge for at den blir litt ekstra grønn.
– Vi er flinke resten av året, derfor må vi ikke glemme de gode vanene i høytiden, sier Røine.
- Les også: Derfor gidder vi ikke å sortere søpla
Hennes beste råd er å få lagt emballasjen på riktig sted med en gang.
– På julaften er det lurt å lage et enkelt system. En pose til plasten, en til restavfallet og en eske til papp og papir. Da får du samtidig ryddet opp alt rotet også, sier hun.
Et spørsmål mange stiller i disse tider er «hvordan sorterer vi gavepapiret?».
– Dette papiret inneholder mye fargestoffer og leire og er lite egnet til gjenvinning. Det gjør derfor mest nytte for seg i restavfallet, forklarer Jaana Røine.
Hvis du vil gjenvinne mest mulig fra juletida, anbefaler Røine at man er kreativ med innpakningen og heller bruker gråpapir, avispapir eller gjenbruker gamle gaveesker.
Noen produkter som tradisjonelt ligger under juletreet, har også emballasje i flere materialer. Det kan være elektronikk som kommer i en kartong med EPS, ofte kalt isopor, eller leker pakket i både plast og kartong.
Denne emballasjen bør deles opp i de forskjellige materialene og sorteres på riktig sted.
En viktig huskeregel er også at isopor ikke skal i plastinnsamlingen. Små mengder skal i restavfallet, men du kan også samle opp og levere på gjenvinningsstasjonen.
Husk også at det bare er emballasje som skal sorteres som plast hjemme. Leker og produkter i plast skal i restavfallet.
- Les også: Ta testen! Metall eller ikke metall?
I jula er det også mye drikkevarer på bordet. Bokser og plastflasker med øl, brus og vann skal pantes, mens det er slutt med pant på glassflasker.
De skal nå leveres til glassgjenvinning, sammen med vinflaskene.
– Merk at det er pant på plastflasker med julegløgg og en rekke andre produkter, som saft, smoothie og juice. Mange av disse flaskene har til nå hatt betydelig lavere returandel enn de tradisjonelle flaskene. Husk derfor å se etter pantemerket på flaskene, så vet du hvilke som skal pantes, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, som organiserer panteordningen.
- Les også: 60.000 tonn juleavfall skal sorteres
Jula betyr også mye mat, pakket inn i mange forskjellige materialer. Her er det også viktig å skille de forskjellige typene. Drikkekartong, emballasjekartong, papir og papp skal i papirinnsamlingen, mens det meste av plasten rundt maten skal i plastinnsamlingen.
Her må man sørge for at emballasjen er tom for matrester og ikke er tilgriset før du sorterer den. Det samme gjelder for all glass- og metallemballasje, som skal leveres i kommunens returordning.