(Siste)

– Det kan nok være fristende å stappe alt ned i en svart søppelsekk. Men det er en svært lite miljøvennlig måte å kvitte seg med all emballasjen på, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Selv om jula kan være hektisk, minner hun om at det er lite som skal til for å sørge for at den blir litt ekstra grønn.

– Vi er flinke resten av året, derfor må vi ikke glemme de gode vanene i høytiden, sier Røine.

Hennes beste råd er å få lagt emballasjen på riktig sted med en gang.

– På julaften er det lurt å lage et enkelt system. En pose til plasten, en til restavfallet og en eske til papp og papir. Da får du samtidig ryddet opp alt rotet også, sier hun.

Et spørsmål mange stiller i disse tider er «hvordan sorterer vi gavepapiret?».

– Dette papiret inneholder mye fargestoffer og leire og er lite egnet til gjenvinning. Det gjør derfor mest nytte for seg i restavfallet, forklarer Jaana Røine.

Hvis du vil gjenvinne mest mulig fra juletida, anbefaler Røine at man er kreativ med innpakningen og heller bruker gråpapir, avispapir eller gjenbruker gamle gaveesker.

Noen produkter som tradisjonelt ligger under juletreet, har også emballasje i flere materialer. Det kan være elektronikk som kommer i en kartong med EPS, ofte kalt isopor, eller leker pakket i både plast og kartong.

Denne emballasjen bør deles opp i de forskjellige materialene og sorteres på riktig sted.

En viktig huskeregel er også at isopor ikke skal i plastinnsamlingen. Små mengder skal i restavfallet, men du kan også samle opp og levere på gjenvinningsstasjonen.

Husk også at det bare er emballasje som skal sorteres som plast hjemme. Leker og produkter i plast skal i restavfallet.

I jula er det også mye drikkevarer på bordet. Bokser og plastflasker med øl, brus og vann skal pantes, mens det er slutt med pant på glassflasker.

De skal nå leveres til glassgjenvinning, sammen med vinflaskene.

– Merk at det er pant på plastflasker med julegløgg og en rekke andre produkter, som saft, smoothie og juice. Mange av disse flaskene har til nå hatt betydelig lavere returandel enn de tradisjonelle flaskene. Husk derfor å se etter pantemerket på flaskene, så vet du hvilke som skal pantes, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, som organiserer panteordningen.

Jula betyr også mye mat, pakket inn i mange forskjellige materialer. Her er det også viktig å skille de forskjellige typene. Drikkekartong, emballasjekartong, papir og papp skal i papirinnsamlingen, mens det meste av plasten rundt maten skal i plastinnsamlingen.

Her må man sørge for at emballasjen er tom for matrester og ikke er tilgriset før du sorterer den. Det samme gjelder for all glass- og metallemballasje, som skal leveres i kommunens returordning.

Miljøtips for jula – slik gjenvinner du:

 • Gjør klar kildesorteringen før gavene pakkes opp. Bruk for eksempel en stor kartong til andre kartongesker.
 • Se etter pantemerke på all drikkevareemballasje, det er pant på det meste.
 • Får du nye elektriske produkter og skal kvitte deg med det gamle? De leveres der du kjøper elektronikk eller på kommunens gjenvinningsstasjon.
 • Prøv å redusere matsvinnet. Dagens middag kan bli god restemiddag dagen etter.
 • Sorter matavfallet hvis du har en slik ordning. Ikke kast mat- og fettrester i vasken. Det kan tette rør og gi mat til rottene.
 • Store mengder EPS (isopor) kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Mindre mengder skal i restavfallet.
 • Sørg for at plasten er tom for produktrester og skyll vekk matrestene.
 • Telysholdere laget av aluminium egner seg godt til gjenvinning når de er brent ut.
 • Ikke brenn drikkekartongene, det kan være brannfarlig. Skriv navn og nummer og legg i returordning for papp og papir, så kan du vinne pengepremie i returkartonglotteriet.
 • Sjekk med kommunen din hvor du kan levere inn juletreet når jula er over.
 • Juletre i plast skal i restavfallet eller leveres på gjenvinningsstasjonen. Men har det elektriske komponenter i seg, skal det sorteres som elektrisk avfall.

(Kilder: Grønt Punkt Norge, Infinitum, Sortere.no og LOOP)

(ANB)